MMF obećava
0

Druga tranša kredita za BiH moguća u januaru 2010-te

SRNA
Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Kostas Hristou smatra da bi druga tranša u iznosu od oko 95 miliona eura iz stand by aranžmana mogla biti realizovana početkom januara naredne godine ukoliko vlasti u BiH u najbržem roku ispune svoj dio obaveza.

"Zaista sve zavisi od vlasti u BiH, odnosno da li će čim je prije moguće ispuniti obaveze. Tada bi druga tranša stend-baj aranžmana već početkom januara mogla da bude prebačena. U ovom trenutku ne možemo odrediti datum za tu tranšu", istakao je Hristou u intervjuu Srni.

On je podsjetio da je delegacija MMF-a, koju je predvodio već postigla dogovor na nivou osoblja u pogledu prvog pregleda aranžmana za BiH.

"To je prvi korak u kompletiranju prvog pregleda. Tokom ovog perioda smo imali vrlo konstruktivne i ponekad jako duge razgovore, ali oni su pozitivno okončani i već se vide određeni pozitivni efekti", rekao je Hristou.

Govoreći o drugoj tranši iz ovog aranžmana, Hristou je rekao da će ona biti puštena nakon potpunog kompletiranja ovog prvog pregleda.

"Naravno prvobitno je smatrano da bi to moglo biti krajem decembra ove godine, ali ipak to je bio samo ciljni datum. Dakle, da bi izašli pred Izvršni odbor MMF-a organi vlasti u BiH moraju da ispune niz mjera koje su dogovorene a za neke od njih će trebati određeno vrijeme da bi se kompletirale kao što je usvajanje budžeta za 2010. godinu na svim nivoima", rekao je Hristou.

On je pojasnio da je u slučaju dobijanja druge tranše riječ o tehničkom kašnjenju koje ne bi trebalo uticati na ostatak programa, te da očekuje da će prema sadašnjem planu treća tranša biti puštena krajem marta 2010. godine.

Govoreći o makroekonomskoj situaciji u BiH, Hristou je istakao da je zabilježen pad društvenog bruto proizvoda od 3,5 odsto ali da se istovremeno vide i znakove oporavka, i da želi da vjeruje da se BiH oporavila od svjetske ekonomske krize.

"Za primjer vidimo da raste potražnja za izvoznim proizvodima iz BiH, što je povezano sa oporavkom u Zapadnoj Evropi. Za iduću godinu predviđamo mali oporavak od pola procenta bruto društvenog proizvoda", rekao je on.