Studenti iz RS-a, Srbije i Crne Gore
0

Druga "Ljetna škola rodne ravnopravnosti" u Banjoj Luci

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Na Univerzitetu u Banjoj Luci danas je počela druga "Ljetna škola rodne ravnopravnosti" koju pohađaju 44 studenta i studentkinje sa svih fakulteta ovog univerziteta, privatnih visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, univerziteta u Srbiji i Crnoj Gori, te zaposleni u državnim agencijama, institucijama i nevladinim organizacijama.

Nastavni program obuhvata teme koje izbalansirano prikazuju sve segmente društva bitne za rodnu ravnopravnost sa normativnog aspekta, ali i praktični dio iz raznih oblasti života, od ekonomije, umjetnosti i medija, rekla je Srni prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci Valerija Šaula.

"Želja Univerziteta i Senata koji je podržao školu jeste da ovo postane tradicija po kojoj ćemo biti prepoznatljivi kao Univerzitet, a s druge strane da sadržaji koji se izučavaju na elementarnom nivou budu ugrađeni u postojeće predmete na Univerzitetu, te da se razmotri uvođenje i nekih posebnih kurseva, možda interdisciplinarnih master studija ili sličnih", rekla je Šaula.

Direktor Gender centra Vlade Republike Srpske Spomenka Krunić naglasila je da je cilj "Ljetne škole rodne ravnopravnosti" podizanje svijesti, promocija i širenje znanja o rodnoj ravnopravnosti.

"Obrazovanje bi trebalo da bude ključ za postizanje rodne ravnopravnosti", rekla je Krunićeva Srni, navodeći da će polaznici steći elementarno znanje o rodnoj ravnopravnosti koje će biti osnova za njihov dalji rad i usavršavanje.

Ona je dodala da se "Ljetna škola rodne ravnopravnosti" realizuje uz podršku UN Women i FIGAP programa BiH 2009-2014.

Profesorka Ustavnog prava na Univerzitetu u Novom Sadu Marijana Pajvančić rekla je da je struktura polaznika i polaznica različita, što je velika prednost.

Pajvančićeva, koja je jedna od predavačica "Ljetne škole rodne ravnopravnosti", istakla je da je rodna ravnopravnost interdisciplinarna.

Predavači i predavačice na "Ljetnoj školi rodne ravnopravnosti" su sa Univerziteta u Banjoj Luci, te iz Srbije, iz Novog Sada, Beograda, Kragujevca i Niša. Škola će trajati do 31. augusta, a polaznici će nakon uspješno završene edukacije dobiti certifikate.