BiH
0

Druga konferencija o implementaciji Gender akcionog plana BiH

FENA
Konkretiziranje projektnih ideja za implementaciju Gender akcionog plana BiH osnovni je cilj organiziranja danas u Sarajevu održane druge konferencije Agencije za ravnopravnost spolova BiH, u saradnji s Gender centrom Federacije BiH i Gender centrom RS-a te uz tehničku podršku Nezavisnog biroa za humanitarna pitanje (IBHI).

U toku prethodna dva mjeseca predstavnici i predstavnice javnih institucija, nevladinih organizacija, medija i međunarodnih organizacija, koji imaju aktivnu ulogu u provođenju Gender akcionog plana BiH, te stručnjaci i stručnjakinje iz različitih oblasti, razvili su više od 40 projektnih ideja za provođenje Gender akcionog plana u različitim oblastima (razvoj, zapošljavanje i rodno osjetljivi budžeti, usklađivanje profesionalnog i porodičnog života, socijalna inkluzija, evropske integracije u svjetlu ravnopravnosti spolova, politički život i donošenje odluka, uloga muškaraca u akcijama za ravnopravnost, nasilje, seksualno uznemiravanje i trgovina ženama, zdravlje itd).

“Današnja konferencija je prilika da se prezentira kompletan proces izrade ovog projektnog dokumenta, predstave projektne ideje, otvori proces prikupljanja završnih komentara na njihov sadržaj da bi se u 2008. godini započela njihova implementacija”, kazala je direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Početkom 2008. bit će formiran fond za provođenje Gender akcionog plana koji bi trebao da osigura sredstva za implementaciju ovih projekata.

“Gender akcioni plan je petogodišnji strateški dokument BiH u ravnopravnosti spolova (od 2008. do 2013. godine), mada je donesen 2006. implementacija počinje naredne godine”, kazala je Filipović-Hadžiabdić.

“Agencija za ravnopravnost spolova BiH će u koordinaciji s Koordinacionim odborom, koji čine gender centri FBiH i RS-a, još određivati prioritete, međutim, neophodno nam je da čujemo šta predstavnici vladinih i nevladinih institucija misle koji su to prioriteti”, dodala je ona.

Današnjoj drugoj konferenciji koja ima za cilj konkretiziranje projektnih ideja za implementaciju Gender akcionog plana BiH prisustvuje oko 100 učesnika i učesnica.

“U procesu same implementacije projekta je važno da imamo što veći broj učesnika, međutim, potrebno je da još više uključimo osobe iz nadležnih ministarstava, jer su za svaku aktivnost određeni nosioci aktivnosti u institucijama BiH”, kazala je Filipović-Hadžiabdić, dodavši da će jedan od sljedećih koraka biti upravo rad na uključivanju što većeg broja predstavnika nadležnih institucija.

Prva konferencija radi pripreme projektnih ideja za implementaciju Gender akcionog plana BiH održana je 24. oktobra u Sarajevu, a proces pripreme nastavljen je radionicom koja je organizovana u Neumu 29.-31. oktobra. Tokom radionice učesnici/e su razvili/e više od 45 projektnih prijedloga koji se odnose na sve oblasti Gender akcionog plana BiH. Radionica je okupila oko pedeset predstavnika/ca javnih institucija, nevladinih organizacija i medija, koji imaju aktivnu ulogu u provođenju Gender akcionog plana BiH, te stručnjake i stručnjakinje iz različitih oblasti.

Aktivnosti planiranja i formiranje fonda za provođenje Gender akcionog plana podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA) i Odjel za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva (DFID).