BiH
5

Dronjak: Vlast RS-a prevarila studente i građane u Istočnom Sarajevu

FENA
Nikola Dronjak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nikola Dronjak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Glavnog odbora Partije demokratskog progresa (PDP) Nikola Dronjak pozvao je danas premijerku Republike Srpske Željku Cvijanović da odgovori zašto nisu useljeni Studentski domovi na Palama, što je ona obećala uoči izbora u oktobru prošle godine, "otvarajući“ te domove.

Podsjetio je i da je predsjednik RS Milorad Dodik na „otvaranju“ tih domova rekao da će Studentski dom biti nazvan po Radovanu Karadžiću, što je, kaže, upotrebljeno samo da dobije izbore.

"Ime Radovana Karadžića je zloupotrebljeno tada u dnevno-političke svrhe i smatramo da to nije način pomoći ili odavanja počasti bilo kome", rekao je Dronjak na pres-konferenciji u Banjoj Luci ističući da ovim primjerom želi da skrene pažnju građanima kako se "dobijaju izbori na lažima i prevarama".

Tvrdi da će i u budućnosti i SNSD i Dodik "dolaziti u istočni dio RS s novim pričama s nacionalnom retorikom", a što je, kaže, slično Dodikovim "lažama i paralažama o referendumu i otcjepljenju RS“.

"Istovremeno, u pozadini te priče se dešavaju višemilionske malverzacije i kupovine skupih objekata", dodao je on.

Dronjak postavio je pitanje Vladi RS kojom logikom se rukovodila u kupovini prostora, vrijednog 26 miliona KM za smještaj srpskih predstavnika u institucijama BiH, dok istovremeno studenti u Istočnom Sarajevu nisu uselili u nove domske prostorije, a bolnica u tom gradu "propada“.

"Krajnje je licemjerno i cinično da se za te ljudi, koji u Sarajevu rade za velike plaće, osigurava smještaj i da za te svrhe daje 26 miliona KM u jeku ekonomske krize", dodao je Dronjak.

Upitao je zašto Dodik sada ne pozove "svog kuma Milu Radišića da se vrati u RS“.

Protiv vlasnika firme "Grand trade“ iz Banje Luke Mile Radišića jučer je Osnovni sud u Banjoj Luci raspisao i potjernicu, jer se nije javio na izdražavanje trogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen prošle godine zbog malverzacija akcijama banjalučke "Medicinske elektronike“.

"Građani RS-a će vidjeti da će mnogi iz vladajuće garniture u RS-u otići na neka egzotična mjesta...", ustvrdio je Dronjak i pozvao nadležen da reagiraju i "ne dozvole da se osuđeni kriminalci javljaju iz Beograda, a ne iz KPZ-a Tunjice, gdje im je mjesto“.

Članica Savjeta mladih PDP-a Pale Vesna Hršum je na ovoj pres-konferenicji ponovila da su studenti iz Istočnog Sarajeva veoma nezadovoljni činjenicom da još nisu uselili u studentske domove, jer su nedovršeni.

"Otvaranje domova u oktobru je obavljeno samo radi prikupljanja izbornih poena", rekla je ona.