Svjedočenje u Sudu BiH
0

Dronjak i Rodić: Premlaćivanja do besvijesti

Sarajevo-x.com
Prvi svjedok Državnog tužilaštva na suđenju za zločine počinjene u Drvaru rekao je da je prvooptuženi Ratko Dronjak bio upravnik logora "Kamenica", kao i onog formiranog u školi "Slavko Rodić", te da je sudjelovao u premlaćivanjima zatvorenika tokom 1992. godine.

Hilmo Kozlica, svjedok Tužilaštva BiH i bivši rezervni policajac iz Orašca (općina Bihać), ispričao je kako se pripadnicima "srpskih snaga" predao 12. juna 1992. godine, nakon čega je zajedno sa drugim muškarcima premlaćivan u različitim objektima na području općine Bihać i Drvar, a potom odveden u „logor Kozila“ u Bosanskom Petrovcu, gdje je prvi put vidio Ratka Dronjka.

"U tom logoru sam bio 38 dana nakon čega je došao kamion da nas vozi u Kamenicu. Tada su mnogi zatvorenici tučeni, a među njima i Emir Demirović koji mi je rekao da je osoba koja je njega udarila bio Ratko Dronjak, upravnik logora u školi 'Slavko Rodić'. (...) Tada sam prvi put vidio Dronjka. Bio je u šarenoj uniformi i imao je bijeli opasač i pištolj", rekao je Kozlica.

Svjedok je pojasnio da je kasnije od čuvara i drugih zatvorenika saznao da je Dronjak bio i upravnik logora "Kamenica", ali da ga nije vidio da stražarima izdaje naređenja.

Ratko Dronjak, bivši komandant, odnosno upravnik zatočeničkih objekata i logora na području Drvara, i Dragan Rodić, stražar i određeno vrijeme vođa smjene straže, terete se za mučenja, ubistva, premlaćivanja, maltretiranja, ponižavanja i druga nečovječna djela prema civilima i ratnim zarobljenicima u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” i logoru “Kamenica” u Drvaru.

Kozlica je rekao da je u logoru "Kamenica" bio zatvoren od augusta do novembra 1992. godine, te da je premlaćivan kao i drugi zatvorenici.

"U večernjim satima je bilo najgore. Izvođeni su ljudi iz zgrade i premlaćivani, a to su radili čuvari logora. (...) Mene je stražar Janko Ćosić prozvao oko 20. septembra i on me je prvi udario kada sam izašao iz zgrade, a potom i ostali. Tukli su me do besvijesti. Onesvijestio sam se i nakon što sam došao sebi ponovo su me tukli. Potom su me uveli u prostoriju, a izveli još dvojicu zatvorenika koje su tukli na isti način", prisjetio se Kozlica.

Svjedok je rekao da je od zatvorenika iz škole u Drvaru saznao da ih je premlaćivao i Dronjak, te da je prvooptuženi jedne prilike teško pretukao zatvorenika Rasima Zulića koji je nakon izvjesnog vremena i preminuo.

Tokom zatočenišva u "Kamenici", svjedok je zajedno sa drugim zatvorenicima obavljao različite prinudne radove u i oko logora, a na zahtjev Dronjka je odlazio i u Drvar.

"Dronjak nas je vodio da popravljamo auta kod njegovog kolege. On bi nas dovozio i odvozio iz logora kombijem u kojem je bio i njegov vozač", rekao je Kozlica.

U logoru "Kamenica", kako je rekao svjedok tokom unakrsnog ispitivanja, bilo je zatvorenih i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Nastavak suđenja zakazan je za 7. oktobar 2010. godine.