Savremene metode liječenja
0

Drljević: Nijedna žena ne bi trebala dobiti rak grlića materice

Piše: A. Dž.
Kenan Drljević
Kenan Drljević
Rak grlića materice je drugi najčešći rak kod žena mlađih od 45 godina i predstavlja treći vodeći uzrok smrti žena u svijetu, nakon raka dojke i pluća, podaci su zdravstvenih institucija. Prema grubim procjenama, u BiH obole 24 žene na njih 100.000, ali stručnjaci upozoravaju da ti podaci nisu sasvim pouzdani.

Prema riječima docenta doktora Kenana Drljevića, subspecijaliste ginekološke onkologije, nijedna žena ne bi trebala oboljeti od raka grlića materice, jer se radi o potpuno preventivnom oboljenju.

"Redovno kotrolisanje je preduslov zdravog grlića, a zdrav grlić je preduslov zdravih genitalnih organa", kaže doktor Drljević u razgovoru za Sarajevo-x.com.

Glavni uzrok raka grlića materice je infekcija HPV virusom, a čak 80 posto žena u fertilnoj dobi ima kontakt s ovim virusom koji izaziva promjene na ćelijama grlića materice u vidu displazija CIN 1, CIN 2 i CIN 3 koje su predstadiji karcinoma.

Savremeni način operativnog liječenja

Najsavrameniji način operativnog liječenja displazija je Lletz konizacija, koju doktor Drljević u svojoj ginekološkoj ordinaciji radi već dvije godine.

"U našim bolnicama se još uvijek radi konizacija hirurškim nožem koja je u svijetu napuštena praksa, jer dobrim dijelom deformiše grlić koji kasnije nije kompetentan da završi svoju funkciju, pogotovo u fertilnoj dobi kada žena želi rađati. Ona je tada sklona pobačajima i prijevremenom porodu. Lletz konizacija, s druge strane, je minimalno invazivna i promjena na grliću materice se odstrani tako da zdravi dio grlića ostane, a nakon tri do šest mjeseci se vrati u normalnu formu. Takav grlić je sposoban da učestvuje u zanošenju i iznošenju trudnoće. Oporavak je mnogo kraći nego nakon klasične konizacije, bolovi su minimalni ili jednostavno ne postoje i žena ide kući za nekoliko dana", pojašnjava doktor Drljević.

Još jedno često oboljenje koje, ukoliko se adekvatno ne liječi može dovesti do displazija i eventulanog razvoja karcinoma, je "ranica" na grliću materice ili crvena mrlja.

"'Ranica' (erythroplakia) može predstavljati ginekološki problem, jer može uzrokovati pojačano "bijelo pranje", upalu vaginalne sluznice, biti sama hronično upaljena i kao takva podložnija bakterijskim infekcijama i infekciji HPV virusom. 'Ranica' je relativno često oboljenje i najbolje ju je otkloniti Krio metodom, odnosno smrzavanjem na vrlo niskoj temperaturi, nakon čega ona u potpunosti nestane", ističe Drljević.

Redovni ginekološki pregledi

Nakon dva do tri mjeseca od zahvata njeno mjesto pokrije višeslojni pločasti epitel, sluznica koja je mnogo otpornija na fiziološku kiselost vagine, koja nastaje i održava se djelovanjem "dobrih" laktobacilusa. Ova sluznica je naročito otporna na infekcije, a nestane i pojačano bijelo pranje ili hronični koliptis koji su žene godinama bezuspješno liječile raznim vaginaletama. Intervencija je potpuno bezbolna, nema krvarenja i izvodi se ambulantno bez anestezije.

Savremene metode Lletz i Krio, ističe Drljević, su potpuno istisnule klasične načine liječenja koje dobrim dijelom smanjuju funkcije grlića u smislu fertiliteta i steriliteta.

Drljević podsjeća da se ova oboljenja mogu prevenirati redovnim ginekološkim pregledima. Ohrabruje činjenica da je kod žena u Bosni i Hercegovini svijest o redovnom odlasku ginekologu sve razvijenija, a za to su, prema njegovom mišljenju, najzaslužniji mediji.

"Velika mi je frustracija kada na ginekološki pregled dođe žena koja deset godina nije bila na pregledu i kada vidim invazivan rak grlića materice. Kad vidim kakvu štetu je sebi nanijela, jednostavno ne mogu da vjerujem. Veoma je važno da roditelji već od ranih godina savjetuju djevojčice da redovno idu ginekologu. Ako žena u fertilnoj dobi samo jednom godišnje ode ginekologu, ona je 85 posto riješila problem raka i zato je ginekolog ljekar broj jedan za žene", zaključuje doktor Drljević.

Najsavramenije metode liječenja najčešćih oboljenja ženskih reproduktivnih organa, Lletz konizaciju i Krio, Drljević radi u svojoj privatnoj ordinaciji.