BiH
0

Drina poribljena sa oko 16.000 jedinki mlađi pastrmke

SRNA
Članovi Sportsko-ribolovnog društva "Mladica" iz Foče poribili su danas rijeku Drinu sa oko 16.000 jedinki mlađi potočne pastrmke koju su dobili na poklon od Hidroeletrane "Višegrad".
Foto: SR
Foto: SR

Oko 260 kilograma mlađi potočne pastrmke, čija je vrijednost oko 3.000 KM, nabavljeno je u Ribogojilištu "Krupica" u Jeleču kod Foče, a u rijeku je ubačeno kod gornjeg drinskog mosta u zoni zabrane ribolova.

Član Upravnog odbora "Mladice" Ljubiša Ivanović napomenuo je da je ovo redovna akcija, koja se svake godine provodi u saradnji sa Hidroelektranom "Višegrad".

Foto: SR
Foto: SR

"Naše društvo gazduje i jezerima na Zelengori, koje bi, također, trebalo poribiti, jer je u njima sve manje ribe, pa ćemo naredne godine pokušati da nabavimo više mlađi, ne samo od Hidroelektrane Višegrad, već i od Hidroelektrane Mratinje na rijeci Pivi, koja do sada nijednom nije učestvovala u poribljavanju na području naše opštine", rekao je Ivanović.

On je podsjetio da je u posljednje vrijeme izdato dosta koncesija za gradnju malih elektrana na fočanskim rijekama, pa se ribolovci nadaju da će i koncesionari učestvovati u očuvanju ribljeg fonda.

Foto: SR
Foto: SR

Zbog teške finansijske situacije i sve manjeg broja ribolovaca sa plaćenim dozvolama, ali i stalnih oscilacija u vodostaju Drine uslovljenih radom Hidroelektrane "Mratinje", Sportsko-ribolovnog društva "Mladica" se suočava sa velikim problemima u gazdovanju vodotocima, kojih je čak 17 na području ove opštine.

Zahvaljujući Hidroelektrani "Višegrad" i obližnjem ribogojilištu pastrmke, ova vrsta ribe nije ugrožena, ali ostale jesu, poput mladice i lipljena, kojih je sve manje u Drini i njenim pritokama.

Vodostaj Drine danas je bio povoljan za poribljavanje, a mutna voda, zbog velikih padavina, kako kažu ribolovci, ne može negativno uticati na privikavanje mlađi na novu sredinu, već je i korisna jer je štiti od grabljivica.