Semberija
0

Drina napunila korito, na granici je izlijevanja

SRNA
Rijeka Drina u Bijeljini (Foto: SRNA)
Rijeka Drina u Bijeljini (Foto: SRNA)
Nivo rijeke Drine u Semberiji, čije korito je puno, u porastu je i na granici izlijevanja, izjavio je šef bijeljinskog Odsjeka Civilne zaštite Drago Ristić.

Ristić kaže da protok Drine, zabilježen jutros u 8.00 sati, iznosi 1 000 metara kubnih u sekundi.

Nivo rijeke Save u Semberiji u blagom je porastu i trenutno iznosi 632 centimetra, što je za osam centimetara više nego juče, ali je jošdaleko od tačke kada se uvode redovne mjere od poplava, pokazuju najnovija jutrošnja mjerenja u Rači.

Manje rječice u Semberiji - Gnjica, Lukavac i Janja takođe su u porastu, ali nema izlijevanja. Ipak, zemljište oko njih je pod vodom usljed neprestanih padavina koje traju već dva dana.

Semberija je u nebranjenom priobalnom području od novembra prošle do februara ove godine tri puta bila poplavljena. Iako su formirane opštinske komisije za procjenu štete, vrijeme ne dozvoljava da se ona procijeni na oko 1 000  hektara oranica koje su pretrpjela štetu, posebno u januarskim poplavama.

Ristić kaže da su ekipe Vodoprivrede, ali i Civilne zaštite svakodnevno na terenu, prate stanje i za sada nema prijetnji od naglih izlijevanja rijeka u Semberiji.