Ahmet Turulja
0

Drastično zagađenje rijeke Bosne

FENA
Foto: Maglaj.net
Foto: Maglaj.net
U ekološkom incidentu koji se dogodio tokom vikenda u rijeku Bosnu su ispuštene veće količine materije za sada još neutvrđenog porijekla, koja je izazvala drastično zagađivanje vode i pomor ribe, saopćio je danas Feni dežurni operativac u Federalnom operativnom centru Civilne zaštite Ahmet Turulja.

Turulja je naveo da je premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević jučer organizirao sastanak radi utvrđivanja svih činjenica vezanih za ovaj ekološki incident.

Iako je ova oblast u nadležnosti federalnog nivoa vlasti, inspektori kantonalnog MUP-a, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, predstavnici Kantonalne uprave Civilne zaštite i dežurni kantonalni tužilac reagirali su brzo.

Uzorci vode su odmah dati na ispitivanje i izvršen je uviđaj u krugu firmi koje se nalaze u sklopu stare Željezare da bi se utvrdilo koji je privredni subjekt odgovoran za incident.

Međutim, upozorio je Turulja, inspektorima nije bio dozvoljen uviđaj u cijelosti u pojedinim firmama te je zaključeno da se po utvrđivanju porijekla materije koja je ispuštena u rijeku Bosnu preduzeće odgovorno za ovu ekološku nesreću mora strogo kazniti.