BiH
0

Drastična poskupljenja cijena stanova u Mostaru

FENA
Jedan od osnovnih uzroka poskupljenja stanova u Mostaru jest taj što grad Mostar još nije usvojio prostorni plan, pa nisu stvoreni osnovni uvjeti da se otvori prostor za gradnju novih stambenih jedinica, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatske stranke prava (HSP) Đapić-dr.Jurišić u Mostaru.

Po riječima člana HSP-a Đapić-dr.Jurišić Živka Budimira, cijena stanova visoka je i zbog toga što na razini Federacije BiH ni BiH nema poticajne planske stanogradnje, ali i zbog toga što grad Mostar nije reagirao na odgovarajući način po tom pitanju.

"Uzrok poskupljenja stanova vidimo i u postojećoj sprezi između vladajućih struktura grada i građevinskih lobija, koji u Mostaru kontroliraju gotovo svaki kvadratni metar prostora na kojemu se mogu graditi stambeni objekti i na taj način imaju u cijelosti monopol nad stanogradnjom te diktiraju cijene stanova", kazao je Budimir.

HSP Đapić-dr.Jurišić smatra potrebnim hitno usvajanje prostornog plana grada Mostara kojim će se definirati zone u gradu i okolici grada, gdje će se otpočeti sa stanogradnjom.

"Grad Mostar, u suradnji sa Županijom, treba da pokrene sve aktivnosti da se na razini grada usvoji zakon o poticajnoj stanogradnji, a također da inicira na razini Federacije donošenje takvog zakona, čime bi se na neki način uspostavila kontrola cijena stambenih jedinica kako u Mostaru tako i na prostoru cijele Federacije.

Po uzoru na Republiku Hrvatsku smatramo da bi u procesu poticajne stanogradnje trebalo dodjeljivati zemljište, odnosno prodavati ga po minimalnim cijenama izvođačima radova te na taj način uspostaviti zaštićenu cijenu kvadratnog metra koja ne bi trebala prelaziti iznos od 1200 maraka, a koja bi trebala pratiti i tokove na tržištu kada je u pitanju građevinski materijal", kazao je Budimir.

On je naglasio kako bi se na taj način omogućilo, prvenstveno mladim ljudima da kvalitetno rješavaju to značajno životno pitanje jer, kako je kazao, posljedica trenutnih cijena stanova jeste što mladi ljudi sve više razmišljaju o odlasku iz grada Mostara.

Budimir je istaknuo kako bi trebalo pristupiti i dogovoru s bankarskim institucijama u Federaciji i BiH da se na kvalitetan i povoljan način kreditira kupovina stanova iz poticajne stanogradnje i uspostavi jedna limitirana kamata koja ne bi trebala prelaziti 7 posto.

Iz HSP-a također pozivaju nadležne gradske i županijske institucije da povećaju kontrolu same prodaje stanova odnosno da utvrde da li se na sadašnje cijene plača i adekvatan doprinos prema institucijama grada, županije i Federacije.

Budimir je istaknuo kako je na nedostatak stanova u Mostaru dobrim dijelom utjecalo i smještanje Kampusa Sveučilišta u gradu, na što je HSP ukazivao prigodom donošenja odluke o gradnji toga kampusa.