BiH
0

Dramatično stanje u jami, rudari Đurđevika idu još dublje pod zemlju

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Stotinu četrdeset rudara Rudnika mrkog uglja Đurđevik od jučer u podne odbijaju napustiti jamu, traživši usklađivanje plata, smjenu kompletnog rukovodstva i poništenje rješenja o imenovanju sekretara rudnika.

Tokom noći i dana s rudarima u štrajku razgovarao je aktuelni direktor Zijad Rahimić, ali se do rješenja krize nije došlo. Proizvodnja u rudniku je obustavljena, a štrajk će, prema procjenama stručnjaka, proizvesti dalekosežne posljedice.

"Rudari su poručili kako ne pristaju ni na kakve kompromise. Ukoliko se i dalje bude odugovlačilo s ispunjenjem njihovih zahtjeva, oni su spremni da odu još dublje pod zemlju. Mogu reći kako je situacija u jami dramatična, jer za toliko ljudi neophodno je imati 400 kubika zraka, a oni na raspolaganju imaju oko 200 kubika“, navodi predsjednik Sindikata RMU Đurđevik Said Muhić.

U vrijeme naše današnje posjete nekoliko rudara je napuštalo jamu i ispred ulaza su zapalili cigaretu. U prolazu su nam rekli kako neće tek tako odustati od svojih zahtjeva.

Međutim, nezvanično saznajemo kako će štrajk u RMU Đurđevik biti proglašen nelegalnim, te da organizatore očekuju prekršajne prijave.

U RMU Đurđevik postoje i dvije sindikalne organizacije. Oni koji su uz Sindikat Saida Muhića, a riječ je o radnicima u administraciji, daju punu podršku rudarima koji su u jami, dok radnici koji su okupljeni oko Sindikata na čijem je čelu Ramiz Zenunović smatraju kako niko u rudniku nema razloga za štrajk.

Direktor preduzeća Zijad Rahimić napominje kako je Đurđevik u 2012. godini poslovao pozitivno, da je prosječna plata bila 910 KM, topli obrok 15 KM po danu, a da je radnicima isplaćen i regres od 800 KM.

Štrajk rudara povezuje se i sa političkim previranjima u Općini Živinice i Tuzlanskom kantonu, a sudeći prema raspoloženju "suprotstavljenih strana" rješenje ove nezabilježene situacije na prostorima TK nije ni na vidiku.