Pad proizvodnje i ulaganja
0

Dramatična situacija u poljoprivrednoj industriji RS-a

FENA
Poljoprivreda u RS-u u nezavidnom položaju
Poljoprivreda u RS-u u nezavidnom položaju
Situacija u oblasti poljoprivredne i prehrambene proizvodnje u Republici Srpskoj (RS) se drastično pogoršava, pada broj zaposlenih, plaće ionako male su neredovne, ali predstavnici poslodavaca i resornog ministarstva ne obećavaju mjere za poboljšanje stanja.

U ovoj godini u RS-u je došlo do pada poljoprivredne proizvodnje, što zbog vremenskih neprilika, tako i zbog malih ulaganja u tu oblast, a posljedica toga je neisplaćivanje plaća, koje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji u prosjeku iznose 510 maraka, koje su uz to neredovne.

Zbog tehnološkog viška, koji proglašavaju preduzeća u ovoj oblasti, u posljednja tri mjeseca je bez posla ostalo oko 300 radnika, a najavljuju se i nova otpuštanja.

Posebno teška situacija je u bijeljinskoj šećerani, u kojoj radnici od početka godine nisu primili nijednu plaću, zatim u Fabrici duvana Banja Luka je više nego problematična, nakon raskida ugovora o privatizaciji, Vodoprivredno preduzeće Sava u Gradišci u kojoj su isplaćene samo tri plaće u ovoj godini, ali u još nekim preduzećima.

“Radnicima u ovoj oblasti se ne uplaćuju doprinosi pa zaposleni nemaju zdravstveno osiguranje i uplaćen penzioni staž”, ukazao je danas predsjednik Granskog sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS-a Jovan Jovanović i zatražio da se počne dogovor o izradi novog kolektivnog ugovora.

Predsjednik Granskog sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS-a navodi da su danas na zajedničkoj sjednici tražili “razumijevanje” da bi se povećala najniža cijena rada od 127 maraka, koja se nije mijenjala četiri godine.

“Zatražili smo danas da u toku ovog mjeseca predstavnici pregovaračkog tima ovog sindikata i udruženja poslodavaca i Ministarstva poljoprivrede pregovaraju o novoj cijeni rada”, kaže Jovanović, ali ne precizira koliko bi trebalo da bude povećanje.

Međutim, predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije RS-a Nebojša Ristić kaže da samo Skupština Udruženja poslodavaca može donijeti odluku o povećanju cijene rada.

Ni pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vid Kopanja nije mogao da obeća veća izdvajanja za poljoprivredu u budžetu za naredu godinu, iako je šest posto sadašnjih izdvajanja nedovoljno.