BiH
4

Dramatična finansijska situacija zbog pada naplate RTV takse

FENA
Pad naplate RTV takse prouzrokovao je dramatičnu finansijsku situaciju u tri javna servisa u Bosni i Hercegovini, Radioteleviziji BiH (BHRT), Radioteleviziji Federacije BiH (RTV FBiH) i Radioteleviziji Republike Srpske (RTRS), saopćili su iz BHRT-a.

Za prvih pet mjeseci 2014. godine naplaćeno je 2,2 miliona KM prihoda manje u odnosu na isti period 2013. godine.

U 2013. godini prihod tri javna RTV servisa od takse bio je manji za okopet miliona KM u odnosu na prethodnu, 2012. godinu.

Odbor Sistema javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini, na sjednici održanoj 3. juna finansijsku situaciju ocijenio je krajnje zabrinjavajućom.

Istaknuto je da su ugrožene osnovne funkcije javnih servisa te da je pitanje do kada će javni servisi moći izvršavati svoje zakonske obaveze.

Odbor Sistema cijeni da će se finansijska situacija dodatno usložniti, imajući u vidu da je oko 100 hiljada porodica pretrpjelo direktnu štetu od posljedica poplava, od kojih je iluzorno očekivati plaćanje RTV takse.

S tim u vezi, Odbor Sistema javnog RTV emitiranja traži od entitetskih vlada da u okviru saniranja posljedica poplava uključi i javne RTV servise, koji su indirektno pretrpjeli štetu, a koju ne mogu sanirati iz vlastitih sredstava.

Istovremeno, odbor JRTSBiH poziva entitetske i državne vlasti vlasti da se angažiraju u striktnoj primjeni Zakona o JRTSBiH (član 42.) i obaveza koje po Rezoluciji Vijeća Evrope 2003/9 imaju države članice prema javnim RTV servisima kada je u pitanju osiguranje njihovog stabilnog finansiranja, navedeno je u saopćenju.