Sahranjen u Sarajevu
0

Dragutin Kosovac je bio veliki čovjek, revolucionar, privrednik...

FENA
Foto: P./Klix.ba
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Komemoracija za nekadašnjeg direktora Energoinvesta, istaknutog privrednika i političkog funkcionera Dragutina Bracu Kosovca, koji je umro u nedjelju u 88. godini, održana je danas u Sarajevu u Energoinvestu. Sahranjen je na groblju Bare.

Svojim radom, kako je istaknuto, Kosovac je dao značajan doprinos afirmaciji i razvoju ove kompanije na domaćem i inozemnom tržištu, kao i cjelokupne privrede Sarajeva i BiH.

"U njegovom 12-godišnjem rukovođenju kompanijom, Energoinvest je stekao značajan ugled u svijetu i obezbijedio tržišne pozicije, na kojima i danas uspješno posluje", kazao je direktor Energoinvesta Enes Čengić.

U toj ekspanziji, s Bracom na čelu, Energoinvest je imao 147 organizacija udruženog rada i bio je daleko najveći izvoznik, s oko 500 miliona dolara godišnjeg izvoza.

Dinamičan razvoj kompanije rezultirao je povećanjem broja zaposlenih za 25.000 u periodu od 1976. do 1989. godine, tako da je tada ukupan broj zaposlenih dostigao 55.000.

"Kosovac je osamdesetih godina prošlog vijeka prepoznao ogromne mogućnosti Energoinvesta u oblasti elektrike s dalekovodima. On je zaslužan što je u pogledu tehničkih rješenja ova oblast dosegla svjetski tehnološki vrh i u to vrijeme bila u rangu s firmama svjetskog renomea", dodao je Čengić.

Bracu Kosovca, pored izuzetnih menadžerskih sposobnosti krasilo je još mnogo ljudskih i moralnih osobina.

"Istinski demokrat, vedrog duha i pozitivnih stavova, pružao je priliku svakome da iznese svoje mišljenje. Po svojoj prirodi, kao čovjek dijaloga i široke komunikacije uvijek je bio spreman da svakome pomogne", dodao je Čengić.

Uime članova nekadašnjeg rukovodstva kompanije prisutnima se obratio Muhamed Cico koji je kazao da je teško ukratko opisati ljudsku veličinu kakav je bio Dragutin Braco Kosovac. "Bio je vedar čovjek kojeg je uvijek krasio smiješak, čak i u teškim situacijama", istakao je Cico.

"Svi iskreno tugujemo jer smo izgubili dragog prijatelja, revolucionara, privrednika, humanistu, ali prije svega - velikog čovjeka", kazao je Cico.

Kosovac je danas sahranjen na groblju Bare. Sahrani su prisustvovali brojni njegovi saradnici, saborci, antifašisti i veliki prijatelji.