BiH
1

Drago Bojić: U historiji dejtonske BiH biračima nikad nije bilo teže

FENA
Povodom predstojećih općinskih izbore te predizborne kampanje koja će početi u septembru komentar o tome šta se može očekivati na bh.političkoj i medijskoj sceni dao je u izjavi za Agenciju FENA urednik “Svjetla riječi” Drago Bojić.

"S obzirom na trenutnu političku situaciju u kojoj je politika i bavljenje politikom dovedeno do apsurda, teško je očekivati da će se išta bitno promijeniti u kampanji za predstojeće lokalne izbore. Nemogućnost ikakve promjene je trenutno najporaznija politička činjenica ove zemlje. To će uglavnom biti ponavljanje oprobanih predizbornih retorika, i onih populističkih i nacionalističkih ali i pseudo-građanskih i tobože 'državotvornih' uz korištenje istih političko-propagandnih metoda", kaže Bojić.

On smatra da u historiji dejtonske BiH nikad nije bilo teže biračima - građankama i građanima, jer su se "pervertirale i one političke opcije (građanske, multietničke) koje su u dosadašnjem bosanskohercegovačkom blatu predstavljale kakvu-takvu alternativu".

Naglažava da se ljevica gotovo u potpunosti pervertirala i potonula, a to je samo ojačalo desničarske i nacionalističke opcije.

"Predizborna kampanja će biti fiktivna propagandna borba između onih koji se navodno bore za nacionalne i onih koji zastupaju građanske opcije", kaže Bojić i dodaje da je situacija s medijima slična, ako ne i gora.

Pojašnjava kako će predizborna kampanja, nažalost, i ovaj put pokazati da u našoj zemlji postoje tri nacionalne (nacionalističke) medijske javnosti koje su u potpunosti izručene odnosnim politikama, njihovim partijama i vođama.

"Njima nasuprot stoje tek vrlo rijetki mediji (uglavnom web-portali) koji se pokušavaju oduprijeti takvoj matrici i koji bar dijelom ostaju nezavisni i kritični, zahvaljujući ponajprije pojedincima koji pišu za njih. Mediji, pogotovo oni koji su javni servisi, trebali bi predizbornu kampanju pratiti bez privilegiranja određenih političkih partija ili opcija, izvještavajući o njima nezavisno, argumantirano, objektvino, kritički", kaže Bojić uz opasku kako nas dosadašnje iskustvo uči da od toga vjerojatno neće biti ništa.

"Sve će biti isto ili slično kao prije, samo što bosanskohercegovački politički akteri za svake izbore pripreme nove količine gluposti, manipulacija i lažnih obećanja kojima će opet veliki broj ljudi zavesti. No, na izbore treba ići, jer druge mogućnosti promjena u ovoj zemlji nema. Apstinencija u našoj zemlji ide uvijek u priloga najgorima", kaže na kraju razgovora za Agenciju Fena urednik "Svjetla riječi" Drago Bojić.