BiH
0

Dragiša Delić: Vijeće ministara BiH do kraja prve polovine februara

FENA
Vijeće ministara BiH bit će formirano do kraja prve polovine februara i krenut ćemo putem reformi, kazao je danas potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Dragiša Delić na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Istakao je da u toj vlasti neće biti Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za koji smatra da za deset godina nije ostvario napredak u interesu građana.

Komentirajući aktuelno pitanje izvoza oružja iz BiH u Ukrajinu, istakao je da javnost mora znati da je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić prenio ovlaštenja na zamjenicu Erminu Salkičević-Dizadrević koja je jučer rekla da će potpisati odluku o prodaji i izvozu naoružanja i vojne opreme do kraja ove sedmice.

Istakao je da je stav PDP-a da se oružje ne treba izvoziti u zemlje koje ratuju.

"Zaštitnici RS-a i Rusije su, vođeni materijalnim interesom, prodali svoje interese", poručio je.

Također je naglasio da će protiv Tučića biti pokrenuta krivična prijava.

Komentirajući Prijedlog zakona o javnom redu i miru koji je dostavljen na usvajanje za sljedeću sjednicu Narodne skupštine RS-a, Delić je kazao da PDP neće podržati ovaj zakon, jer ograničava slobodu govora i pisanja.

"Ovaj zakon nije provodljiv i ne postoje mehanizmi koji će zaustaviti nekoga da kaže svoje mišljenje. To je koncentracioni logor za one koji ne misle kao aktuelni režim", dodao je.

Također je dodao da zakon nije u skladu s Evropskom unijom i njenim standardima te da ograničava slobodu govora i pisanja.