BiH
4

Dragičević na suđenju Mladiću: Ne znam za ratne zločine u Sarajevu

Klix.ba
Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Luka Dragičević izjavio je da “ne zna ni za jedan slučaj ratnih zločina” u Sarajevu.

Pukovnik Dragičević, bivši pomoćnik komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a za moral, vjerska i pravna pitanja, rekao je da su se srpske snage isključivo branile na sarajevskom ratištu i da je njihova strategija bila “odbrana životnog prostora srpskog naroda” od brojčano nadmoćnog neprijatelja, izvijetsdio je Birn Justice Report.

Opsade grada, kako je izjavio Dragičević, nije bilo zbog postojanja tunela ispod aerodroma, a srpska vojska blokirala je Prvi korpus Armije BiH (ABiH), a ne civilno stanovništvo.

Dragičević je tvrdio i da nikada nije čuo za plan srpske strane o podjeli Sarajeva.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima, genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština, progon nesrpskih civila i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Navod optužnice da je VRS u proljeće 1995. godine uzela za taoce pripadnike UNPROFOR-a, izlažući ih kao živi štit od vazušnih napada NATO-a, Dragičević je negirao tvrdnjom da su “plavi šljemovï” bili “ratni zarobljenici” zato što su se “stavili na stranu neprijatelja”.

Dragičević je rekao da je zarobljavanje međunarodnih vojnika naredio Glavni štab VRS-a. Tokom unakrsnog ispitivanja, prihvatio je da bi uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce bilo protivno međunarodnom ratnom pravu, ali je insistirao da oni u konkretnom slučaju “nisu bili taoci, već ratni zarobljenici”.

“Uzimanje talaca nije u skladu sa međunarodnim ratnim pravom, ali uzimanje ratnih zarobljenika jeste”, kazao je svjedok i dodao da “nikada nije čuo da je neko iz Glavnog štaba VRS-a naredio da se uzmu taoci”.

Upitan da li je i vezivanje “plavih šljemova” za objekte VRS-a koji su bili potencijalne mete NATO-a u skladu sa zakonima ratovanja, Dragičević je odgovorio da je “znao da to nije u skladu sa međunarodnim ratnim pravom”, kada je “iz medija saznao” o tome.

Međunarodnoj zajednici i njenim snagama u BiH, po Dragičeviću, “nije se moglo vjerovati” zato što su bili “na muslimanskoj strani”.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u srijedu 9. jula.