BiH
9

Dragan Šekarić osuđen na 14 godina zatvora

Klix.ba
Nakon okončanja glavne rasprave prvostepeno vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izreklo je 13. februara 2015. godine presudu kojom je optuženik Dragan Šekarić oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv čovječnosti, Sud je optuženiku Draganu Šekariću izrekao kaznu zatvora u trajanju od 14 (četrnaest) godina.

Optuženik Dragan Šekarić proglašen je krivim što je za vrijeme sveobuhvatnoga i sistemskog napada Vojske Srpske Bosne i Hercegovine, kasnije Vojske Republike Srpske, koji je trajao od kraja maja 1992.godine do jeseni 1992.godine, a koji je bio usmjeren protiv civilnoga nesrpskoga stanovništva područja općine Višegrad, kao pripadnik vojske Republike Srpske, svjestan toga napada, vršio progon nesrpskoga civilnoga stanovništva temeljem etničke, nacionalne, kulturne i vjerske pripadnosti, i to uistvom i silovanjem. Za tri tačke optužnice optuženik je oslobođen optužbe.

Temeljem članka 188. stavak 4. i 189. stavak 1. ZKP- a BiH optuženik se oslobađa obveze naknade troškova krivičnog postupka.

Теmeljem odredbe članka 198. stavak 2. i 3.ZKP BIH, oštećeni su upućeni na parnicu.