BiH
0

Dragan Primorac otvorio obnovljenu školu u Vitini

FENA
Hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac u utorak, 23. rujna, službeno je otvorio Osnovnu školu Tina Ujevića u Vitini.

Škola je ovoga ljeta obnovljena zahvaljujući donaciji hrvatske Vlade u iznosu od milijun kuna, a radovi su završeni u dogovorenom roku, tako da se nastava počela odvijati već 1. rujna.

Ravnatelj škole Jozo Zadro zahvalio je ministru Primorcu na potpori, kao i ljubuškom načelniku Nevenku Barbariću, koji je bio poveznica sa Zagrebom i na čiju je inicijativu došlo do ove pomoći bez koje se ne bi mogla provesti obnova škole.

Načelnik Barbarić ovom prigodom uručio je ministru Primorcu prvi primjerak fotomonografije Ljubuški, autora Ive Pervana, tek izišle iz tiska, čije se predstavljanje očekuje sredinom listopada.

Primorac je kazao da je cilj ulaganja Republike Hrvatske smanjiti broj mladih koji odlaze s ovih područja, te postići dobar obrazovni sustav i time standard života mladih podići na višu razinu.

"Jednog dana kada ne budem ministar, želim doći ponosan među te ljude, a to je moguće jedino ukoliko tijekom mandata svjedočim svojim djelima. Ovo nije nikakva pomoć, to je vraćanje duga Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Ovaj narod očekuju da Hrvatska bude s njima. Zato pozivam na zajedništvo jer nitko nema pravo ovaj narod dijeliti", dodao je.

Nakon svečanosti i zajedničkog ručka, ministar Primorac i načelnik Barbarić obišli su Croatia osiguranje d. d. Ljubuški.

U izaslanstvu republike Hrvatske, pored ministra Primorca, bili su državni tajnik Dragan Shwarz i generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleše.