BiH
31

Dragan Lukač za Klix.ba: Moj reizbor za direktora FUP-a je logičan

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nezavisni odbor Parlamenta Federacije BiH danas je nakon intervjua s kandidatima za poziciju direktora Federalne uprave policije (FUP) izabrao Dragana Lukača, dosadašnjeg direktora te uprave, koji se, uz još osam kandidata, prijavio na javni konkurs, raspisan 1. oktobra.

Time je aktuelnom direktoru FUP-a povjeren drugi mandat na toj poziciji. U narednom periodu ovu odluku teba potvrditi i Vlada FBiH, ali je takva procedura uobičajena te predstavlja formalnost.

Lukač je za Klix.ba kazao kako je očekivao vlastiti reizbor.

"Dobio sam informaciju od Neovisnog odobra da će podržati moju kandidaturu i očekivao sam takvu odluku. Ukoliko se imaju u vidu moji kvaliteti i moj policijski rejting te sigurnosna situacija u zemlji i mogućnosti koje ona donosi mislim da je takva odluka potpuno logična i na mjestu“, kazao je Lukač za Klix.ba.

Dodao je da situacija koja je prisutna u našem društvu zahtijeva iskustva kakva on ima i kako je i u narednom mandatu spreman raditi i svakoj sigurnosnoj situaciji odgovoriti na najbolji mogući način.

Na javni konkurs, uz Lukača, aplicirali su: Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora Granične policije (GP) BiH i Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug GP-a, te Ensad Korman, aktuelni zamjenik direktora FUP-a, Željko Ćorić, načelnik Regionalnog ureda SIPA-e u Mostaru, Mustafa Hujdurović, inspektor u FUP-u, Rasim Hadžić, inspektor u FUP-u i Fahrudin Bećirović, bivši policijski komesar ZDK, te Marko Dominković, uposlenik SIPA-e.