Pozitiva(c) dana
0

Dragan Lukač - Pobjeda profesije nad politikom

Sarajevo-x.com
Dragan Lukač
Dragan Lukač
Dragan Lukač je novi direktor Federalne uprave policije, izabran velikom većinom glasova Nezavisnog odbora za selekciju imenovanja i nadzor rada direktora FUP-a (dobio je podršku šest od sedam članova).

On je već jednom bio na čelu FUP-a, odakle je otišao na poziciju zamjenika direktora SIPA-e. Međutim, s te je pozicije smijenjen nakon što je podnio krivičnu prijavu protiv premijer RS-a, Milorada Dodika.

Podsjetimo, Državna agencija za istrage i zaštitu, SIPA, podnijela je krivičnu prijavu u februaru prošle godine protiv premijera RS Milorada Dodika i nekoliko ministara i osoba iz RS-a jer su nanijeli štetu budžetima BiH i RS u iznosu od 145 miliona maraka. Dodik je tad izjavio da ga proganjaju "sektaši" u policiji i državnom tužilaštvu, nakon čega je Lukač smijenjen s visoke pozicije u SIPA-i.

Dragan Lukač novi direktor FUP-a

Ipak, njegovo imenovanje za šefa FUP-a pokazalo je da ima nade i da profesionalizam i požrtvovanost u poslu ipak nisu do kraja devalvirani u našem društvu.

Nakon imenovanja, Lukač je izjavio kako će mu biti prioritet borba protiv svih vrsta kriminala, a posebno organiziranog, "koji je najozbiljniji problem u FBiH". A, nakon što se "usudio udariti" na Dodika, nemamo razloga sumnjati da će se na pravi način upustiti u borbu s kriminalcima u Federaciji BiH.