Zločini u Srebrenici
0

Dragan Crnogorac osuđen na 13 godina zatvora

SRNA
Dragan Crnogorac
Dragan Crnogorac
Sud BiH osudio je Dragana Crnogorca na 13 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene 1995. godine u Srebrenici, nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivice koji je postigao sa Tužilaštvom BiH.

Crnogorac je proglašen krivim da je kao pripadnik Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske učestvovao u ubistvu 10 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Sandićima u opštini Bratunac, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Sporazumom je za Crnogorca bila predložena kazna između 10 i 15 godina, a prema ocjeni Vijeća, izrečena kazna je odgovarajuća imajući u vidu da se optuženi "nije dobrovoljno našao na mjestu napada" već da je doveden iz Srbije, kao i da je ubistva izvršio po naređenju.

"Optuženi je izrazio kajanje, bio je relativno mlad u vrijeme počinjenja djela. Vijeće je svakako imalo u vidu težinu djela, a cijenilo je i da je optuženi preuzeo obavezu da svjedoči o djelima počinjenim u okolini Srebrenice i tako doprinese efikasnijem gonjenju najtežih zločina", rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho. 

Crnogorac je prije izricanja kazne izrazio kajenje i uputio izvinjenje porodicama žrtava.

"Iskreno se kajem bez obzira što u tom trenutku nisam mogao ništa spriječiti. Osjećam odgovornost i ne znam šta bih sve dao da to nisam morao učiniti", rekao je Crnogorac.

Odlukom Vijeća, Crnogorcu je produžen pritvor. Na presudu je moguće uložiti žalbu, ali ne u pogledu izrečene sankcije.