BiH
241

Dragan Čović: Za 5-6 godina ćemo završiti glavninu Koridora 5C i brzih cesta

Piše: E. S. H.
Dragan Čović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Lideri stranaka vladajuće koalicije u Federaciji BiH Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Dragan Čović održali su danas sastanak u zgradi Predsjedništva BiH, a tema je bila gradnja autoputeva i cestovna infrastruktura.

Lider HDZ-a Dragan Čović je kazao da će se u cestovnu infrastrukturu i izgradnju autoputa investirati još dvije milijarde eura i da se treba voditi računa kako nešto ne bi bilo pogrešno urađeno. Optimističan je i smatra da će u idućih mjesec dana biti riješene sve nesuglasice.

Izrazio je optimizam vezan za gradnju Koridora 5C i kazao da ako stvari budu kao na današnjem sastanku, u narednih nekoliko godina bi glavnina Koridora 5C mogla biti gotova.

"Vjerujem da ćemo vrlo brzo imati definisan svaki dio Koridora 5C i brzih cesta, vratit ćemo se standardima koji su narušeni i smatram da ćemo zajedno tražiti kvalitetni izvor finansijskih sredstava. Jedan značajan segment veže se za akcizni proces, za dio fiskalizacije, gdje ćemo kroz akcize morati osigurati dovoljno novca", kazao je Čović.

Kako je kazao lider HDZ-a, nakon današnjeg sastanka i atmosfere međusobnog uvažavanja smatra da je koalicija na pravom putu.

"U idućih 5-6 godina ćemo završiti glavninu Koridora 5C i brzih cesta kako bi BiH imala modernu infrastrukturu. Vrlo brzo ćemo sa Republikom Hrvatskom razgovarati i o Jadransko-jonskoj autocesti za koju želimo da ide kroz BiH. Svjetske finansijske institucije su značajnim dijelom pratile dosadašnje projekte tako da jednim dijelom nastavljamo na taj način, a novac za južni dio autoputa je osiguran, ali ga ne povlačimo zbog tehničkih stvari kao što je odabir izvođača", kazao je Čović.

Podsjetio je da je od 1998. godine bio u Vladi FBiH kada su otvoreni razgovori o Koridoru 5C.

"To znači da smo za 18 godina izgradili 100 kilometara autocesta – toliko o tome kako se gradilo do sada. Ne skrivamo se iza problema, treba osigurati sredstva i treba definisati pravac da ne bismo imali probleme kao kod Počitelja, u vezi s kojim se igralo četiri godine. Također, u početku je autoput trebao ići kroz zapadnu Hercegovinu pa je nakon 10 godina rasprave pomjeren istočno. Sto kilometara je napravljeno u drugim dijelovima BiH i meni je sada u fokusu isključivo Hercegovina jer tamo nemamo ništa osim graničnog prijelaza", zaključio je Čović.

Sastanku su prisustvovali i ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko, premijer Federacije Fadil Novalić, federalna ministrica finansija Jelka Milićević, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda te Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine.