BiH
7

Čović o "crnoj listi": Nisam optimističan, sigurno nećemo dobro proći

Piše: F.V.
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Doma naroda BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako nije optimističan u pogledu ispunjavanja uvjeta MONEYVAL-a, odnosno usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine od kojeg je zavisilo da li će BiH biti stavljena na "crnu listu".

Dodaje da "sigurno ne prolazimo dobro u ovom svemu".

"Ne znam, nisam uopće optimističan, razgovarao sam detaljno sa predstavnicima SNSD-a i SDS-a, oni neće podržati ova rješenja. Možemo raspravljati o tome je li to racionalno ili nije, ali u biti to je tako. Dogovorili smo načelno na našem kolegiju da nova sjednica bude održana početkom jula. Onda bi bilo realno da razmotrimo ponovo to pitanje u redovnoj proceduri. Cijela stvar je, ipak, mudro spašena prebacivanjem u redovnu proceduru. Inače, da se išlo u redovno glasanje, sigurno bi palo. Ostalo je neko vrijeme. Moguće je da to pustimo 20-tak dana pa da onda vidimo može li se do tada nešto promijeniti", kazao je Čović za Klix.ba.

Dodao je kako je neophodno osigurati entitetsku većinu, te da je "suludo nešto stavljati na dnevni red ako unaprijed znamo da će iz RS-a biti protiv".

"Klima povjerenja može dati šansu, ali s obzirom na razgovore, nisam preoptimističan", dodao je.

Ističe da je pričom o "crnoj listi" ponovo na negativan način skrenuta pažnja na BiH.

"Ako želimo u EU, nismo mi koji možemo odrediti šta hoćemo ili ne, to je pravilo... Stotine i stotine zakona moramo preuzeti, kad su u pitanju pravna država i ekonomski odnosi, od onih koji su to ranije osigurali. Moramo to prepisati od onih kojim imaju sustav. Ne možemo kalkulirati ako iskreno želimo EU. Zagovornik sam da napravimo plan šta ćemo morati iduće godine usvojiti, a morat ćemo usvojiti sigurno stotine zakona", kazao je Čović, najavljujući nove susrete sa bh. liderima, jer, kako je rekao, nešto mora biti urađeno u četiri mjeseca do izbora.