Sporna privatizacija Eroneta
0

Dragan Čović nije kriv ni po jednoj tački optužnice

Sarajevo-x.com
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović i još šestorica članova Upravnog odbora nekadašnjeg HPT-a oslobođeni su po svim tačkama optužnice.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru, kojim je predsjedavao Hamo Kebo, donijelo je ovu nepravomoćnu presudu nakon što je utvrdilo brojne nedostatke optužnice u predmetu sumnjive privatizacije "Eroneta", koja je podignuta devet mjeseci nakon zastare, a tiče se krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Kebo je dodao da u vrijeme kada je donesena sporna odluka o prenosu udjela Eroneta na tri preduzeća Čović nije bio predsjednik Upravnog odbora, te da nije na sudu da dokazuje kako i zašto se on nalazio na toj sjednici i donosio oduke.

Prema njegovim riječima, u optužnici nije bilo navedeno ni da je postojao umišljaj o zajedničkom djelovanju ni htijenja da se nekome pribavi imovinska korist.

"Nismo mogli zaključiti da je neko pridobio imovinsku korisT", rekao je Kebo.

Jedan od advokata u ovom slučaju, Nada Dalipagić, izjavila je da je presuda očekivana, jer radnjama optuženih nije nastala nikakva šteta.

"Nema štete, nema krivičnog djela, prema tome nema ni odgovornosti", rekla je Dalipagić.

Čovića, koji je u to vrijeme bio ministar finansija Federacije BiH i predsjednik Upravnog odbra HPT-a Mostar, u čijem sklopu je bio "Eronet", tadašnjeg direktora HPT-a Marinka Gilju i još petero članova Upravnog odbora - Vadimira Šoljića, Matana Žarića, Nevena Đukića, Ivana Baćka i Slavicu Josipović, teretilo se za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, jer su akcije "Eroneta", koje su u vlasništvu HPT-a, prenijeli na tri privatna poduzeća, "Hercegovina osiguranje", "Alpina Komerc" i "Kroherc".

Presudom Kantonalnog suda u Mostaru od 15. oktobra i Vrhovnog suda FBiH od 28. februara 2005. prenos dionica Eroneta označen je protivpravnim te je Eronet vraćen starom vlasniku HPT-u, odnosno Federaciji.