BiH
35

Dragan Čović: Naš je minimum šest pozicija u Vladi FBiH

FENA
Dragan Čović, (Foto: Arhiv/Klix)
Dragan Čović, (Foto: Arhiv/Klix)
Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je danas u Orašju kako očekuje da će idućeg tjedna postići dogovor sa SDA oko raspodjele resora kad je u pitanju Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

"Naš je minimum pet hrvatskih i jedna srpska pozicija. Znači, šest od ukupno sedamnaest i mislim da ćemo to apsolutno imati", istaknuo je Čović.

Dodao je kako će, kada je u pitanju ustroj vlasti na državnom nivou, morati sjesti i sa srpskim strankama koje čine tu strukturu vlasti i kako će u Vijeću ministara BiH Hrvati imati tri ministarska i četiri zamjenička resora.

Istaknuo je kako neće dozvoliti da bilo ko uđe u izvršnu vlast kako bi se "smjestio u neku fotelju“, u naredne dvije godine.

"U te dvije godine mi rješavamo sve životne probleme, i svom narodu i svim građanima Bosne i Hercegovine", kazao je Čović

Dodao je da će se prilikom ustroja nove vlasti na kantonalnom, entiteskom i državnom nivou, osim stručnosti i zadovoljenja prostornih principa, uvesti i drugi kriteriji.

"Ja ću nastojati svugdje stvoriti ambijent da bar jedna naša dama bude u Federalnoj vladi, Vijeću ministara, bar jedna dama, od pet, u Domu naroda BiH", dodao je Čović.

Kazao je kako je sebi dao zadaću da barem jednom u dva mjeseca bude na području Posavskog kantona.

"Ja ću to sigurno ispoštovati i u prvom mjesecu ću dva puta doći ovdje a planiram to učiniti i u drugom, trećem ili četvrtom mjesecu. Trebamo stvoriti osjećaj da je svaki dio BiH i naš i da pokušamo na taj način ohrabrivati ljude da ne odlaze s naših područja", naglasio je Čović.