Sastanak u Sarajevu
0

Dragan Čović i Sulejman Tihić, nova runda razgovora

Sarajevo-x.com
Čović i Tihić: Novi sastanak
Čović i Tihić: Novi sastanak
Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice i Stranke demokratske akcije, Dragan Čović i Sulejman Tihić susrest će se u srijedu u Sarajevu.

Tema sastanka, kako je potvrđeno za Sarajevo-x.com, bit će formiranje nove vlasti, s posebnim naglaskom na papir koji je HDZ jučer objavio kao osnov za formiranje parlamentarne većine u Bosni i Hercegovini.

HDZ i njihov postizborni partner HDZ 1990 insistiraju da ove stranke imaju 90 posto izbornog legitimiteta Hrvata u BiH, te da shodno tome moraju učestvovati u vlasti u BiH. S druge strane, koalicioni partneri SDA, Narodna stranka Radom za boljitak, Hrvatska stranka prava BiH te Socijaldemokratska partija ne slažu se sa Čovićevom i Ljubićevom računicom, uz mnoge druge zamjerke lideru HDZ-a BiH.

Sulejman Tihić je godinama sarađivao sa Čovićem, i nosi brojna negativna iskustva poput slučaja gradonačelnika Mostara, jer je lider HDZ-a izigrao džentlmenski dogovor da nakon mandata Ljube Bešlića gradonačelničko mjesto pripadne Bošnjaku. Također, Tihić je svjestan da je Čović izdao naredbu predsjednici Federacije BiH Borjani Krišto da ne potvrdi imenovanje novog ministra prostornog uređenja u Vladi FBiH Harisa Kafedžića, a nakon što je Salko Ophođaš podnio ostavku jer nije pristao na ultimatum predstavnika dva HDZ-a u vezi sa južnim krakom Koridora Vc.

Dva pomenuta slučaja su samo vrh ledenog brijega brojnih nesuglasica dvojice lidera. Ipak, njihove stranke godinama, još od prvih Vlade Federacije, intenzivno sarađuju i veži ih brojni zajednički interesi. Ipak, predsjednik SDA je odlučno uz SDP s kojim je formirao vlast u Kantonu Sarajevo, a na redu su i drugi kantoni u kojima ove dvije stranke, uz Boljitak i pravaše mogu formirati većinu.

Svakako, bit će zanimljivo čuti šta će dvojica političara reći novinarima, iako će još zanimljivije biti iza zatvorenih vrata.