BiH
0

Dragan Čović: Dvoentitetska BiH je neodrživa

SRNA
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović smatra da je dvoentitetska BiH neodrživa i da neće preživjeti bez istinske ustavne jednakosti sva tri konstitutivna naroda.

"Rješenje koje mi nudimo podrazumijeva uspostavljanje vlasti na tri nivoa, kroz četiri federalne jedinice sa sjedištem u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. Federalna jedinica sa sjedištem u Mostaru bila bi sa hrvatskom nacionalnom većinom", rekao je Čović za beogradsku "Politiku".

On je dodao da bi federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom činila Posavina i srednja BiH, a sve ostalo je stvar pregovora sa predstavnicima Srba i Bošnjaka. 

"Svima je jasno da se Republika Srpska (RS) može transformisati isključivo voljom srpskog naroda i njegovih političara. A kako će na kraju izgledati teritorijalno ustrojstvo stvar je kompromisa i dogovora predstavnika tri naroda", kaže Čović.

Čović je naglasio da su osnove Vašingtonskog sporazuma, koji su potpisali Hrvati i Bošnjaci, davno napuštene, te da su neki međunarodni zvaničnici vjerovali da mogu eliminisati uticaj hrvatskog naroda kao ravnopravnog u BiH. 

Govoreći o izboru predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Čović je rekao da tu ne može biti ništa sporno, kao što nije bilo ni prije četiri, odnosno osam godina kada su na to mjesto izabrani bošnjački, odnosno srpski predstavnik. 

"Nacionalna rotacija se mora nastaviti. Nastojanja SDP-a da tu funkciju prigrabi za sebe je zapravo pokušaj eliminisanja uticaja hrvatskog naroda na politički život u BiH", naglasio je Čović.
On je rekao da SDP pokušava eliminisati predstavnike HDZ BiH iz vlasti, kao i 2000. godine, te da to nisu spekulacije. 

"Zagovaranje programske koalicije SDP-a i Hrvatske stranke prava BiH je ismijavanje programskog načela kroz koji se prepoznaje nevjerodostojnost politike SDP-a. Praktično nemoguće je zanemariti volju 90 odsto hrvatskog glasačkog tijela, a da vlast na svim nivoima funkcioniše. Teoretski jeste moguće zloupotrijebiti 'nakaradni'Izborni zakon, ali bi u tom slučaju počelo odumiranje izvršne vlasti u BiH", istakao je Čović.

On je rekao da SNSD, HDZ-om 1990 i HDZ BiH povezuju slična razmišljanja o budućnosti BiH i razumijevanje duha BiH. "Uvjeren sam da će to uskoro razumijeti i bošnjački političari, kako bi se mogli konačno okrenuti evropskoj budućnosti BiH", zaključio je Čović.