BiH
13

Dragan Čavić za Klix.ba: U RS-u niko ne želi da istraži najveće afere

Razgovarao: Goran Dakić
Lider Narodnog demokratskog pokreta i poslanik u Narodnoj skupštini RS Dragan Čavić rekao je u razgovoru za portal Klix.ba da je vlast u RS u proteklih devet godina predizmenzionirala javnu potrošnju iznad realnih mogućnosti RS.
Čavić: Većina građana nema pojma šta je BDP (Foto: Klix.ba)
Čavić: Većina građana nema pojma šta je BDP (Foto: Klix.ba)

Stvoren je, rekao je Čavić, čitav niz obaveza kroz povećanje prava korisnicima budžeta i kroz nenormalne i nerealne investicione aktivnosti.

"I sada je sve to došlo na naplatu. Jasno je da će budžet naredne godine biti oslabljen za pola milijarde maraka za nova kreditna zaduženja i jasno će da će deficit biti upravo toliki. Taj deficit iz domaće proizvodnje biće pokriven sa svega 30 miliona maraka", ističe naš sagovornik.

Kako komentarišete prijedlog ekonomske politike Vlade RS za narednu godinu?

Vještom manipulacijom kategorija deficita i suficita, ministar finansija Zoran Tegeltija rekao je da vlast planira suficit naredne godine, što je potpuno netačno. Planiraju suficit domaće privrede u odnosu na domaće rashode! Razlika između dvije milijarde i 33 miliona u odnosu na 1,56 milijardi maraka predstavlja novo kreditno zaduženje i dospjele rate kredita. Drugim riječima, vlast će imati ukupni deficit od oko pola milijarde maraka, što predstavlja četvrtinu budžeta ili 25 posto deficita pokrivenog novim kreditnim zaduženjima. To je loša poruka.

Ekonomska politika vlasti će se i dalje oslanjati na emisiju hartija od vrijednosti, jer nemaju drugih mogućnosti da dođu do para, koje će omogućiti održavanje tekuće likvidnosti. Poznato mi je da su vlasnici pojedinih investiciono-razvojnih fondova počeli da formiraju fondove u RS koji će jednom distribucijom rizika otkupljivati obveznice koje emituje Vlada RS, zato što te obveznice donose nenormalan prinos onome ko ih kupuje. Ako se nastavi trgovati obveznicama kako se to do sada radilo, dospjećemo u velike probleme, jer treba vratiti cijelu glavnicu obveznice koja je dospjela na naplatu, ali treba vratiti i ogromne kamate.

Zakon o bankama je jasan – izloženost prema jednom pravnom licu je limitiran u odnosu na ukupni kapital banaka. Većina banaka koje su kupovale hartije od vrijednosti od istog pravnog lica, Vlade RS, dostigla je limite izloženosti prema Vladi. Tako da dobar dio banaka više nema mogućnosti da kupuje hartije od vrijednosti. To potvrđuje i podatak od prije dva ili tri dana, koji kaže da je u posljednjoj emisiji trezorskih zapisa u iznosu od 15 miliona maraka, prodato svega milion i po maraka obveznica. I to je problem. Tako ekonomska politika Vlade RS urušava u potpunosti bankarski sektor. Kada se podvuče crta – ne postoji nikakav razlog za optimizam.

A obećana dva ruska kredita? Gdje je njihova uloga u svemu tome danas?

Uoči izbora je optimistično zvučala priča da će se RS finansirati sa dva kredita kod ruske vlade. Ta zaduženja su nam trebala pomoći da se očiste svi nepovoljni krediti, dugovi prema MMF-u i drugim finansijskim ustanovama. Ali, od toga nije bilo ništa. I kako će se sada održati fiskalna stabilnost? Teško. I skupo će koštati. To je najgore.

Ministar Tegeltija je najavio i porast BDP-a. Da li postoje opravdanja za takvu vrstu optimizma?

Sumnjam u to Tegeltijinu projekciju. Prognoza ove vlade 2012. godine bila je da će BDP rasti, a on je pao i to skoro tri posto. Prošle godine je bio blagi rast, a u 2014. godini najave su da će BDP biti oko nule ili će pokazati neki mali rast, iako sam vrlo skeptičan povodom toga. Statistika je tačan zbir netačnih podataka. Podaci o BDP-u uopšte nisu povoljni za RS.

Na primjer?

Vlast može o BDP-u da priča šta god hoće, jer većina građana nema pojma šta je BDP. Izađite na ulicu i pitajte prolaznike šta je BDP. Većina će ih odgovoriti da je to neka vrsta brzog voza. Što je najtragičnije, to ne zna ni 90 posto onih koji se bave makroekonomskim pitanjima. BDP u RS-u je najniži u regionu. Što je još tragičnije, BDP, po glavi stanovnika, također je dramatično najniži. Prošla godine je završena sa 6.600 KM po glavni stanovnika. Ilustracije radi, u FBiH je bio za hiljadu maraka viši. U Evropi je prosjek BDP-a po glavi stanovnika 50.000 maraka. U Švicarskoj je 500.000 dolara . Mi samo možemo da govorimo o manjem ili većem siromaštvu, jer ovo nije nikakvo bogatstvo.

Uostalom, BDP se sve više napušta u ekonomskoj teoriji, jer on ne odaje kvalitet života. Evo primjera: Opština Istočni Drvar ima, vjerovali ili ne, BDP od 20.000 maraka po glavi stanovnika! A kada dođete u Istočni Drvar – vidite jad i bijedu, ljudi tamo žive kao u srednjem vijeku i do njega se dolazi 14 kilometara dugim makadamom, jer nema asfaltiranog puta. I tu vidite svu apsurdnost takve statistike. Zašto je BDP tamo najveći? Zato što tamo postoji "Šumarija" koja ima jako dobre prihode, a ima svega stotinjak stanovnika, možda i manje.

Kako onda zvuči najava da će se troškovi putovanja, smještaja i reprezentacija smanjiti za 33 posto?

To su relativno male stavke u budžetu. Oko milijardu i 550 miliona KM predstavlja izvorne prihode budžeta, a to su prihodi ostvareni od PDV-a. Iz tih prihoda, poreza i akciza, moći će se isplaćivati osnovne stvari: Plate, invalidnine, borački dodaci... Ali, ključni problem budžeta su stvorene obaveze i vjerujem da su te obaveze mnogo veće od onoga što mi trenutno znamo. Početkom ove godine dao sam primjedbu na izvještaj o izvršenju budžeta za 2012. godinu, u kojem je prikazano da je stvoreno 120 miliona KM obaveza više nego što to dozvoljava budžetski okvir.

Mislim da i danas ima mnogo neizmirenih obaveza koje će se prenijeti u narednu godinu. Na nekoj realnoj osnovi to predstavlja ogroman teret za budžet. I zato, recimo, nisu isplaćeni podsticaji za poljoprivredu. Naprosto nema para. Tekuću likvidnost Vlada RS stalno održava novim kreditnim zaduženjima. Zato što ova Vlada ne samo da ima obaveze predviđene zakonom, već ima i obaveze na osnovu starih zaduženja. Vlada plaća komercijalna zaduženja koja je upravo ona ugovorila. A posebno pitanje su afere koje potresaju RS, a ne rješavaju se...

Čavić: Čovjek koji je sinonim kriminala i korupcije se slobodno kreće Banjom Lukom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Čavić: Čovjek koji je sinonim kriminala i korupcije se slobodno kreće Banjom Lukom (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Jedna od tih afera je danas posebno u centru pažnje. Riječ je, naravno, o Bobar banci. Kako će to završiti?

Govorio sam o tome deset dana prije nego što je Agencija za bankarstvo RS blokirala Bobar banku. Govorio sam o alarmantnom stanju u Bobar banci i u Banci Srpske, bivšoj Balkan Investment banci. Banku Srpske je vlast koliko-toliko spasila sa dokapitalizacijom od 40 miliona maraka. Ali, Bobar banka i Balkan investment banka? To su bile banke u kojima je politički vrh SNSD-a očigledno imao ogroman uticaj na plasmane u tim bankama. Depoziti građana su u Bobar banci preusmjeravani kroz plasmane povezanim pravnim licima svugdje po bijelom svijetu. Čak se sumnja da je u Bobar banci podizana gotovina u enormnim iznosima, koja postoji u papirima, ali ne postoji u trezorima te banke.

I nema policijske istrage o tome. Pojeo vuk magarca. Pet banaka u Srbiji je u posljednje tri godina "palo“ prema istom scenariju. Sa jasnom namjerom da se krediti uzmu, a da se potom ne vrate. Bez kolaterala. Država Srbija je platila 850 miliona eura zbog propasti tih banaka..Jedan dio je spasila, a drugi je morao da ide u likvidaciju. Uhapšeno je preko stotinu ljudi. Visokih političkih funkcionera, poslanika, poslovnih ljudi.

Može li se to desiti ovdje?

Teško. Na žalost, teško. Imam utisak da to niko ne želi. Jer, kada bi došlo do policijske istrage po zakonu, ko zna šta bi se tamo našlo. Gavrilo Bobar je bio poslanik SNSD-a u NSRS; bio je u političkom vrhu te stranke. On je godinama obezbjeđivao funkcionisanje cijele svoje grupacije političkim vezama sa vrhom SNSD-a. I nemoguće je da bi policijska istraga mogla da isključi vrhove te stranke. Desetine miliona maraka depozita Elektroprivrede su propali. Depoziti lokalnih zajednica. Depoziti distrikta Brčko. Depoziti građana, o kojima niko ne govori. Ta mala banka je raspolagala sa 16 posto depozita cijelog javnog sektora.

Da li su vlasnici banke pravili fiktivna kreditna zaduženja za svoje radnike? To mora biti predmet policijske istrage! To je čisto krivično djelo! Sad neko treba da plati glavom zato što je pod pritiskom gazde potpisao mjenicu?! Da mu se oduzima imovina, da bi se naplatio kredit? To je van pameti. Pitao sam: Hoćete li ući u istragu i utvrditi o čemu se radi? Nema odgovora. Isto je i sa ostalim aferama – Birač, Robna kuća "Boska“, građevinsko zemljište u Banjoj Luci, ustanova "Nikola Tesla“...

Jedan kum Milorada Dodika je osuđen, protiv drugog je podnesena krivična prijava... Da li se kriminalno klupko, ipak, polako otpetljava?

Meni je najzanimljivije u toj cijeloj priči da se Mile Radišić slobodno šeta Banjom Lukom nakon dvije pravosnažne presude! Ovdje neko ukrade kokošku ili ne plati dva mjeseca pretplatu za javni servis – eto kazne. A čovjek koji je sinonim kriminala i korupcije se slobodno kreće Banjom Lukom, kao da se ništa nije dogodilo. Njegov mjesto je odavno u zatvoru, ali izgleda da ovdje zaista nema zakona.

Budimir Stanković. Nema veze čiji je on. Bitno je samo ono što on radi. Njega vezuju za Dodika. Ali, pored krivične, postoji i moralna odgovornost. Osoba s kojom je on u bliskim odnosima je zloupotrijebila javna sredstva i to potvrđuje zadnja presuda, u kojoj je Grad Banja Luka, u kojoj vlada SNSD, podnio tužbu, putem Pravobranilaštva RS, protiv Budimira Stankovića zbog 290 dunuma zemlje i to je presuđeno u korist Grada. I šta ćemo sada? Šteta koja je napravljena Banjoj Luci je nevjerovatna.

Postoji još jedna presuda, koja pokazuje da je Banja Luka oštećena. To je također bilo zemljište Poljoprivredne škole od oko 40 dunuma. Tu je uključen i bivši poslanik NDP-a Vojin Mitrović.

Mitrović koji je napustio Vašu stranku? Ne iznosite sada ovo samo da biste mu vratili za šamar koji je nanio NDP-u?

Naravno da ne. Njegova firma je kupila 5 dunuma od Budimira Stankovića, preko Perice Rapajića. I Vojin Mitrović sada traži da Grad Banja Luka na toj lokaciji izmijeni regulacioni plan. Grad Banja Luka je tužio Mitrovića i njegovu firmu, zato što je to zemlja Grada, a ne zemlja Poljoprivredne škole i nekog famoznog Perice Rapajića. Meni je Vojin Mitrović pričao da je pregovarao sa Dodikom i Stankovićem oko kupovine te zemlje. I znate šta se dogodilo?

Budući da se to zemljište nalazi pod tužbom, oni su preko Budimira Stankovića, čiji sin radi u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, sredili da se iz izvoda iz gruntovnice izbriše zabilješka da se nad tim zemljištem vodi sudski spor. I Vojin Mitrović je na temelju brisanja dijela tog dokumenta napravio ugovor sa "Nis petrolom“ iz Novog Sada da tih pet dunuma proda "Nis petrolu“, kako bi oni tu gradili benzinsku stanicu i hotel sa pet spratova. Da bi došao do novaca Vojin Mitrović je napustio NDP. I kod nas je bio samo da bi ostvario svoje lične interese. Što se tiče Ilije Stevančevića – čuo sam, pa stoga ne mogu da tvrdim da zasigurno znam, da je on kupljen za veoma veliki iznos gotovog novca.

Čavić: Ovom Vladom RS-a ne vlada Željka Cvijanović (Foto: Klix.ba)
Čavić: Ovom Vladom RS-a ne vlada Željka Cvijanović (Foto: Klix.ba)

Kada ste zadnji put razgovarali sa Vojinom Mitrovićem?

Sa Vojinom Mitrovićem sam zadnji put razgovarao onoga dana kada je bila konstitutivna sjednica NSRS. On je došao u poslanički klub i ja sam ga pitao: Vojine, postoji li išta, ijedan razlog, u ponašanju rukovodstva NDP-a i mene lično, koji je tebe naveo na ovakav korak? On je rekao da ne postoji. Tada sam mu rekao: Tvoja odluka da pređeš na drugu stranu za mene je šokantna. Nema više nikakve potrebe da mi pružaš ruku i da se pozdravljamo. Ti i ja smo na suprotnim stranama. Prevario si nas i nosit ćeš se sa posljedicama te odluke. I od tog trenutka mi nemamo, niti ćemo više ikada imati, komunikaciju. On je za mene postao osoba koja je na jedan nevjerovatan način, nakon čitavog niza oštrih kvalifikacija na Dodikov račun, odlučio da se prikloni toj strani. Vojina Mitrovića ne interesuju ni Milorad Dodik, ni Dragan Čavić. Njega interesuje da završi svoje poslove iz kojih će izvući masnu zaradu. Za njega je novac motiv, a politika sredstvo.

Željka Cvijanović je u posljednjih nekoliko dana stalno govorila da je ovo vlada kontinuiteta. Šta za Vas znači ta sintagma?

To jeste zaista vlada kontinuiteta, jer njome upravlja Milorad Dodik. U vrijeme njegovog predsjedničkog mandata, on je upravljao svim vladama. Predsjednici vlada su bili čiste marionete. Rezultat tog kontinuiteta jeste stanje koje imamo. Devet godina vladanja doveli su do užasnih rezultata. Godinama se pokušava servirati javnosti RS-a da je sve što nam se dešava rezultat globalne ekonomske krize. I Srbija je imala globalnu ekonomsku krizu, ali tamo su marifetluci Dodikovog pajdaša Dragana Đurića zaustavljeni podizanjem optužnice. A ovdje niko nije ni uhom mrdnuo, a on je dobio Robnu kuću "Boska“ na poklon,a usput duguje državi sedam miliona maraka.

Ima poštenih ljudi. Ima ih u svakoj vlasti i u svakoj vladi. Ali je problem što oni ne odlučuju. Odluke se donose na drugim mjestima. Vlada RS-a odrađuje tehničke zadatke. Kreativni dio posla se nalazi u rukama nekolicine koja je pod kontrolom Milorada Dodika. Ovom Vladom RS-a ne vlada Željka Cvijanović. Njom vlada Zoran Tegeltija. On je siva eminencija Banke Srpske, ali i u mnogim drugim ustanovama.

Ako je sve to tačno, ako je Dodik upravljao svime gotovo deceniju, gdje je onda bila opozicija? Šta je radila? I kakva je njena snaga sada?

Ne mogu da govorim u ime cijele opozicije, ali mogu da govorim u ime stranke na čijem sam čelu. A ta stranka ima eksplicitan opozicioni stav prema vlasti RS. I oduvijek ga je imala. I imat će ga i dalje. Mi smo jedina stranka koja nikada, ni u jednom segmentu, nije koketirala sa režimom. Sa režimom se ne pregovara, režim se ruši. To je politički princip. Zar mislite da nisam mogao ući u Vladu? Imali smo bolji izborni rezultat od Socijalističke partije. Oni danas imaju jednak broj poslanika i ministara. Zar misllite da ja to nisam mogao uraditi. PDP je svojevremeno bio u koaliciji sa SNSD-om. Također i SDS. Jedino NDP nikada to nije bio. Raduje me da su tu vrstu odlučnosti manifestovale partije okupljene oko Saveza za promjene.