BiH
18

Dragan Čavić: Vlast u RS predlaže i donosi "paranoja zakone"

Klix.ba
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić danas je u Banjoj Luci još jednom upozorio da se Republika Srpska nalazi u katastrofalnom ekonomskom stanju i pozvao nadležne ustanove da ispitaju kriminalne radnje koje su se dešavale u preduzećima poput Balkan Investment banke, Fabrike glinice Birač i Bobar banke.

On je istakao da se političke stranke u RS već tri mjeseca ne dobijaju sredstva predviđena za njihova finansiranja i da je to jedan od pokazatelja da para nema ili da ih ima sve manje. Opšte stanje finansijskog kolapsa, tvrdi Čavić, direktna je posljedica svega što Vlada RS radi već godinama.

"Sada dolaze na naplatu visoki troškovi kreditnih zaduženja. Pozivam Tužilaštvo BiH, s obzirom na to da Tužilaštvo RS time nije htjelo da se bavi, da što prije provede i okonča istragu u slučaju Bobar banke. Nevjerovatno zvuči podatak da u RS nije bilo interesovanja da Tužilaštvo nije pokazalo želju i napor da rasvijetli ovaj slučaj. To potvrđuje da su ustanove za provođenje zakona u RS u funkciji vlasti i režima, koje po narudžbi štite one koji provode kriminal", rekao je Čavić.

On je postavio pitanje zašto Elektroprivreda RS ne želi da otkrije koliko je njenih para propalo u Bobar banci. Javnost je, ističe on, okupirana sa 20 miliona KM koje traži distrikt Brčko i sa pet miliona KM Grada Trebinja, dok o propalim parama Elektroprivrede RS niko ne govori.

"Kao da su te pare potpuno nevažne. Prema informacijama koje imam, Elektroprivreda RS je u Bobar banci izgubila 30 miliona maraka. I zato mora da poskupi kilovatsat, između ostalog. U posljednjih nekoliko godina Elektroprivreda je služila za to da direktno ili indirektno kupuje trezorske zapise i hartije od vrijednosti i da na taj način pokriva budžetske deficite i da izvrši dokapitalizaciju banaka koje propadaju", smatra Čavić.

On je upozorio i na nacrt Zakona o javnosti o radu neprofitnih organizacija, koji bi pred poslanicima trebao da se nađe u novembru ove godine. On tvrdi da je u pitanju "paranoja zakon" po narudžini Milorada Dodika.

"Cilj ovog zakona je da se vidi koji strani subjekti pomažu koje neprofitne organizacije. Radi se, dakle, o zakonu koji još jednom treba da ponovi priču o opoziciji u RS koju navodno finansiraju strane sile. Pristajemo da se takav zakon donese, ali da se utvrdi koje su sve strane sile od Daytona do danas finansirale političke stranke u RS. Ovo je još jedan pokušaj da se sakrije nesposobnost vlasti da vodi ovu zemlju ka boljoj budućnosti", istakao je Čavić.