BiH
8

Dragan Čavić: Šteta u Bobar banci najmanje sto miliona KM

Piše: G. D.
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Lider Narodnog demokratskog pokreta i poslanik u NSRS Dragan Čavić objavio je danas da šteta u Bobar banci iznosi najmanje sto miliona KM.

"Građani su ostali uskraćeni za informaciju koliko je depozita izloženo riziku i kolika je vjerovatnoća da će definitivno propasti. Nažalost, ova vijest ostala je samo vijest, iako je pravo stanje u Bobar banci trebalo da alarmira ne samo ABRS, već i Tužilaštvo i MUP RS da se provede cjelovita istraga o kriminalu zbog kojeg je gotovo 250 miliona KM depozita građana, preduzeća i države ugroženo do krajnje granice", rekao je Čavić.

Pokojni Gavrilo Bobar godinama je, dodao je on, bio jedan od najuticajnijih ljudi u SNSD-u i zbog toga je imao ogroman uticaj na institucije vlasti.

"Očigledno je da se politički uticaj ispreplitao sa poslovnom politikom Bobar grupe i da je cijela grupacija Bobar bila oslonjena na finansijsku podršku Bobar banke, a ona opet u velikoj mjeri na depozite javnog sektora i javnih preduzeća. Povezane firme Gavrila Bobara prelivale su ogromne novce iz šupljeg u prazno i, ako se ispostavi na kraju perioda prinudne uprave da ova banka mora u likvidaciju, šteta na teret države i građana iznosit će više od 100 miliona KM".

Ukupni depoziti u Bobar banci iznosili su 30. maja ove godine 251.372.602 KM. Depoziti do 50.000 KM, odnosno oni koji su osigurani od Agencije za osiguranje depozita BiH, iznose oko 95 miliona KM. Preostali iznos depozita nije osiguran. Pod rizikom da propadne je oko 160 miliona KM depozita.

"U strukturi depozita treba imati u vidu one koji su sigurno došli u Bobar banku zbog političkog uticaja iz vrha SNSD-a. Tu su naročito uočljivi depoziti javnih preduzeća i IRB: RiTE Ugljevik 8.000.000 KM, Hidroeletrane na Drini 2.000.000 KM, Hidroelektrane na Trebišnjici 2.955.830 KM, Lutrija RS 2.000.000 KM, Garantni fond 6.500.000 KM, Mješoviti Holdinga "ERS" MP a.d. Trebinje oročila nedavno 10.000.000 KM, IRB RS 2.000.000 KM. Preko Bobar banke, IRB RS je kroz više kreditnih linija dala kredite fizičkim i pravnim licima u ukupnom iznosu od 43.738.348 KM".