BiH
0

Dragan Čavić predložio zastupnicima Narodne skupštine da usvoje sporazum o reformi policijskih snaga u skladu s principima EU-a

FTV/Sarajevo-X
Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić predložio je zastupnicima Narodne skupštine RS-a da usvoje prijedlog sporazuma o reformi policijskih snaga u BiH, koji je u skladu s tri principa EU-a, javlja FTV.

Obraćajući se zastupnicima na sjednici koja je sazvana na njegov zahtjev, Čavić je rekao da će usvajanje ovog sporazuma Republiku Srpsku staviti u aktivnu i perspektivnu poziciju u narednom periodu i eliminirati uzroke mogućih opasnosti koje mogu uslijediti do kraja godine.

Sporazum koji je predložio Čavić predviđa da sve nadležnosti za zakone i pitanja budžeta koja se tiču policije moraju biti utvrđene na državnom nivou. U prijedlogu predsjednika RS-a navodi se da nema političkog uplitanja u operativni rad policije i da funkcionalna lokalna policijska područja moraju biti utvrđena na temelju tehničkih kriterija relevantnih za rad policije. Operativna komanda ostala bi na lokalnom nivou.