BiH
122

Dragan Čavić: Dodik je povezan sa Litvancima koji su opljačkali Birač

Anadolija
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bez obzira na ishod glasanja za smjenu Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine Bosne i Hercegovine i visokog funkcionera Srpske demokratske stranke (SDS), Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednik Republike Srpske (RS) ostvarit će politički profit, ocijenio je danas u Banjoj Luci predsjednik Narodnog Demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.

Komentirajući najavu Dodika da će Šarović "biti smijenjen na prvoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH“, Čavić je u današnjem obraćanju novinarima naveo da zahtjev za Šarovićev odlazak s pozicije u Vijeću ministra BiH nema veze s njegovim radom.

"Bude li za Šarovićevu smjenu dobio podršku Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Dodik će to javnosti predstaviti kao svoju dominaciju na političkoj sceni BiH. Ne dođe li do smjene, optužit će ga (Šarovića) da je radio za 'muslimansko Sarajevo' i ponovo od toga izvući profit za slijedeće izbore“, naglasio je Čavić.

Lider NDP-a se posebno osvrnuo i na jučer objavljeni nalaz istražnog tima Vlade RS o poslovanju kompanije Birač, litvanskih vlasnika nad kojom je, odlukom Vlade RS, u proljeće ove godine otvoren stečajni postupak. Prema jučerašnjim izjavama ministara finansija i unutrašnjih poslova RS Zorana Tegeltije i Radislava Jovičića (SNSD), Litvanci su napravili štetu od 100 miliona KM ( oko 51 milion eura).

"Neprihvatljiva je činjenica da bi se sva odgovornost i krivično gonjenje za godine nezakonitog poslovanja Birča trebale svesti na šestoricu Litvanaca koji su upravljali tom kompanijom. Cinična je izjava ministra finansija RS Zorana Tegeltije da se neće stati dok oni ne završe iza rešetaka u RS. Kažem cinična, jer bez obzira na međunarodnu potjernicu, malo je vjerovatno da će oni biti izručeni BiH, ukoliko ne postoji Sporazum o izručenu između BIH i Litvanije", podvukao je Čavić.

Naglasio je da je kriminal u Birču usko povezan s institucijama i političkim strukturama u RS, te ustvrdio da je svih ovih godina postojala bliska veza između vlasnika Birča Vladimira Romanova i predsjednika RS Milorada Dodika.

"Poslovanje UKIO grupe tijesno je vezano i za Balkan Investment banku (BiB) i sumnjive finansijske i kreditne transfere novca. I to treba istražiti isto kao što je potrebno utvrditi i koje unutar Investiciono razvojne banke RS odgovoran za kreditiranje Birča. Stoga pozivam i policiju i Specijalno tužilaštvo RS da provedu sveobuhvatnu istragu o radu te kompanije od njene privatizacije 2001. godine“, zaključio je Čavić.