BiH
0

Dragan Čavić bi mogao biti kandidat za predsjednika RS ili člana Predsjedništva BiH

FENA
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić najavio je danas da će DP, ako ne bude moguć dogovor s drugim opozicionim, stranka imati svoje kandidate za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH, ne isključujući mogućnost da on bude jedan od njih.

Čavić je na pres-konferenciji kazao da DP neće ulaziti u koalicije u kojima će biti "drugorazredni tim" i da će polovinom maja donijeti o svemu konačnu odluku, jer ima dovoljno ljudi, kako kaže, s ugledom koji mogu biti kandidati za te dvije najozbiljnije funkcije.

Ističući da žele da budu ravnopravni u mogućim koalicijama, on naglašava da ne žele da pristupe najvećem opozicionom bloku u RS-u, koji čine SDS, PDP i SRSRS, time što bi samo podržali zajedničke kandidate za dvije najznačajnije funkcije.

"Interesuje nas koalicioni sporazum koji sadrži mnogo više elemenata od podrške predsjedniku RS i članu Predsjedništva BiH", rekao je Čavić i precizirao da jeste u više navrata razgovarao sa liderima PDP-a i SRSRS-a, ali ne i s predstavnicima SDS-a, koji to ne žele, on ne zna zbog čega.

Ponovio je DP izlazi sa svojim listama kandidata za parlamente RS-a i BiH na oktobarskim izborima.

Komentirajući Istambulsku deklaraciju koju su potpisali predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, predsjednik Srbije Boris Tadić i turski predsjednik Abdulah Gul, Čavić je rekao da pozdravlja svaki pokušaj ljudi "kao što je Haris Silajdžić da mijenjaju stavove u regionalnim odnosima sa stanovišta činjenice da je on personifikacija radikalne probošnjake politike prema ulozi Srbije u tim odnosima".

Napomenuo je da tu uopće ne govori o sadržaju same deklaracije, već pokušaju da se relaksiraju regionalni odnosi.

On ističe da je nevjerovatno da član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nije znao da će biti potpisana Istambulska deklaracija, jer se o tome danima govorilo, zbog čega je sve reakcije predstavnika SNSD-a ocijenio konfuznim.

"Njima se ustvari izbija iz ruku osnovni argument na kome oni grade svoju politiku - konflikt sa Sarajevom, a personifikacija takvog Sarajeva im je Haris Silajdžić", dodao je Čavić.

Ako se, dodaje, između Silajdžila i Tadića postigne neka vrsta dogovora, time su izbijeni svi aduti za političko djelovanje SNSD-a, jer njihova koncepcija utjecaja na birače je - konflikt, retorički i etnički.

Optužio je SNSD da jednu priču "servira" građanima u RS-u, kao što je bilo spominjanje navodnog mirnog razdruživanja, a drugu predstavnicima međunarodne zajednice, gdje se podržava ulazak BiH u NATO.

Takvim stvarima, kaže, "sluđuju" se birači i pred naredne izbore kako ne bi pitali ko to pljačka "Šume RS", zašto se tom preduzeću duguju milioni, a niko nije odgovarao, zašto se u Banjoj Luci 35 dunuma zemlje da čovjeku koji sada, navodi, sjedi u zatvoru, a prijatelj je s najvišim zvaničnicima SNSD-a, zašto su uskraćena boračka prava u RS-u, koliko je radnika ostalo bez posla, zašto Vlada RS kupuje objekte od privatnih preduzeća...