BiH
0

Dr. Swelim: Ovo nisu egipatske piramide već bosanske

Sarajevo-x.com
Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za piramide dr. Nabil Muhamed Abdel Swelim iz Egipta dao je jednosatni intervju britanskom magazinu, radio i web stranici Astraea. Tokom intervjua, dr. Swelim je istakao da Bosanska piramida Sunca i Bosanska piramida Mjeseca imaju "osobine i svojstva piramida".

Ovaj medij objavljuje razgovore sa istaknutim stručnjacima iz oblasti nauke, istorije i filozofije. Dr. Swelim je tokom avgusta i septembra 2007. godine bio u četveročlanom timu egipatskih eksperata u petnaestodnevnoj radnoj posjeti arheološkoj lokaciji Bosanske doline piramida u Visokom.

Po njegovom mišljenju, dvije bosanske piramide koje je pobliže ispitivao (Bosanska piramida Sunca i Bosanska piramida Mjeseca) predstavljaju “monumente” i “građevinske objekte” koje imaju “osobine i svojstva piramida”. Za Bosansku piramidu Sunca ističe da ima “tri pravilne trouglaste strane”, a da je "četvrta strana oštećena ili nedovršena“. Keopsova piramida u Egiptu ima volumen od 2,5 miliona kubnih metara, a Bosanska piramida Sunca, prema njegovoj procjeni, "oko 10 milona kubnih metara“. Piramide Sunca i Mjeseca su djelo "masivnog konstrukcijskog procesa“.

"Pravilna orijentacija bosanskih piramida prema stranama svijeta nije koincidencija“, rekao je dr. Swelim. Istu orijentaciju imaju i egipatske piramide, a on je naučno obradio i sortirao svih 130 piramida u Egiptu. Posebno je interesantan “jednakostranični trougao koji obrazuju tri glavne bosanske piramide” što predstavlja “jedinstven fenomen među piramidama” u svijetu.

“Ovo nisu egipatske piramide već bosanske!” odlučan je dr. Swelim. “Bosanska piramida Sunca me podsjeća na Crvenu piramidu u Dahšuru, a tunelski kompleks ispod Visokog na sličan labirint tunela ispod Stepenaste piramide u Sakari”, ističe dr. Swelim koji je u svojoj karijeri izučavao i piramidalne objekte u Sudanu, Mezopotamiji i Meksiku.

Prema njegovim riječima upravo dovršava naučni izvještaj o Bosanskoj dolini piramida kojeg će uputiti Fondaciji “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” u Sarajevu, a zatim će imati niz predavanja u Kairu i Aleksandriji pred vodećim svjetskim arheolozima i egiptolozima. Želja mu je da ih potakne da dođu u posjetu Visokom i sami se uvjere u izvanrednu važnost ove lokacije.

Dr. Swelim ima trostruki doktorat iz arheologije i egiptologije, autor je pet knjiga među kojima i višetomskog ciklusa o svim egipatskim piramidama te niza naučnih radova u časopisima za Egiptologiju. Član je Međunarodne asocijacije egiptologa i lično je predvodio niz arheoloških iskopavanja piramida u Egiptu. Ime mu je uklesano u muzeju Sakare na listi sa vodećim svjetskim arheolozima današnjice. U pripremi je organizacija serije predavanja dr. Swelima kada ponovno dođe u posjetu BiH u aprilu 2008. godine.