BiH
21

Dr. Snježana Balta: I u narednim danima javljat će se djeca sa simptomima trovanja

Piše: N. N.
Foto: Oslobodjenje.ba
Foto: Oslobodjenje.ba
Dr. Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS, pojasnila je zašto se još uvijek javljaju novi slučajevi djece sa simptomima trovanja te do kad možemo očekivati ovakav trend.

Nakon trovanja u vrtićima koji djeluju u sklopu JU Djeca Sarajeva do sada se na Kliniku za infektivne bolesti KCUS-a javilo 135 djece dok je njih 41 hospitalizirano. Kako su ranije saopćili s KCUS-a, djeca sa simptomima trovanja još uvijek pristižu, mada je intenzitet u stalnom opadanju.

Dr. Snježana Balta kaže da, kada je u pitanju salmonela, u prvom valu inkubacija traje od 12 do 24 sata. Podsjećamo, nalazi su pokazali da su djeca koja su zatražila pomoć zaražena upravo salmonelom.

“Međutim, taj rep epidemije, kako ga mi stručno nazivamo, može da traje duže i on može potrajati nekoliko dana”, kaže doktorica Balta.

Ona pojašnjava da postoje slučajevi gdje djeca nisu bila toliko zaražena, odnosno nisu u organizam unijela toliko infektivnog materija te da im klinička slika nije bila jako loša ali se produžila.

“To je razlog zašto još uvijek pristižu pacijenti. Jučer smo imali taj najveći skok, sve je krenulo u srijedu, a već danas se bilježi pad. Tako da možemo očekivati i u narednih nekoliko dana pojedinačne slučajeve”, kaže doktorica Balta.