BiH
1

Dr. Kenan Crnkić dobitnik priznanja "Linus Pauling"

Na svečanoj ceremoniji održanoj 7. oktobra u sjedištu Internacionalne lige humanista Dr. Kenanu Crnkiću, docentu na katedri za menadžment i organizaciju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i autoru balkanskog bestsellera "7 tajni uspjeha", dodijeljeno je najviše priznanje Zlatna povelja "Linus Pauling", sa Plaketom i Zlatnom značkom koju dodjeljuje Internacionalna liga humanista (ILH) na čelu sa predsjednikom Stjepanom Mesićem.

U prisustvu članova Predsjedništva, uvaženih akademika, te predsjedavajućeg Vijeća obrazložena je odluka o dodjeli ovog visokog priznanja, a posebno je apostrofirana činjenica da Dr. Crnkić svojim stručnim, naučnim, moralnim, te humanim radom i djelovanjem nadahnjuje i ostavlja neizbrisiv trag koji slijede mnoge generacije.

Crnkić je nagradu, koju su ranije dobivale ličnosti kao što su Papa Ivan Pavao II, Kiro Gligorov ili Ahmet Davutoglu, između ostalog zaslužio i objavljivanjem knjige koja ujedinjuje sve ljude u Bosni i Hercegovini.

Zlatna povelja za znanost i humanizam nosi ime Linusa Paulinga, američkog naučnika, jednog od osnivača Internacionalne lige humanista i jedine osobe na svijetu kojoj su za života uručene dvije Nobelove nagrade i to 1954. za nauku, a 1962. godine za mir.

U svom obraćanju Zdravko Šurlan, generalni sekretar ILH istakao je kako poseban kuriozitet predstavlja činjenica da je Dr. Kenan Crnkić najmlađi dobitnik ove nagrade do sada, a značajna simbolika leži u činjenici da ovogodišnji dobitnik ovog najvišeg priznanja ima jednak broj godina (37) kao i sama institucija koja dodjeljuje priznanje.

On je iskoristio ovu priliku da obavijesti svekoliku javnost o imenovanju Dr Kenana Crnkića za predsjednika Komiteta za međunarodne odnose i saradnju Internacionalne lige humanista.

Podsjećamo, pored navedenog priznanja ILH će fudbalskoj reprezentaciji BiH i selektoru Safetu Sušići dodjeliti Zlatnu povelju sporta i kulture mira "Juan Antonio Samaranch" u znak trajne zahvalnosti i priznanja za doprinos misiji mira ILH.

Svečani ceremonijal tim povodom upriličit će se u Sarajevu 10. oktobra 2013. godine, a priznanja će u prisustvu velikog broja zvanica uručiti Joseph Sepp Blatter, predsjednik FIFA-e i to u svojstvu počasnog ambasadora ILH.