Svečana sjednica Skupštine
0

Dr. Gregor Wollenek počasni građanin Kantona Sarajevo

FENA
Povodom manifestacije Dani Kantona Sarajevo, večeras je na svečanoj sjednici kantonalne Skupštine, održanoj u Narodnom pozorištu, za počasnog građanina Kantona proglašen dr. Gregor Wollenek, priznati stručnjak iz Beča u oblasti dječije kardiohirurgije.

Plaketu počasnog građanina uručio mu je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić.

Dr. Wollenek je rekao da je to ujedno priznanje njegovim saradnicima iz bečkog ljekarskoig tima te iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gradu za koji je kazao da se u njemu osjeća kao kod kuće.

Kantonalni premijer Besim Mehmedić uručio je na ovoj svečanosti plakete pojedincima i kolektivima koji su, svako u svojoj oblasti, Kantonu Sarajevo doprinijeli kulturnim, umjetničkim, sportskim ili humanitarnim angažmanom.

Plaketa za ostvareni umjetnički muzički domet dodijeljena je Ivici Šariću, zatim posthumno Krstanu Bijeljcu, čiji je sin Slobodan primio priznanje za očeve zasluge u oblasti borbe za ljudska prava i slobode te također posthumno Juanu Antoniu Samaranchu za zasluge u obnovi ratom porušenih olimpijskih objekata u Sarajevu te za širenje istine o pravdenoj borbi Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Priznanje za Samaranchove zasluge kantonalni premijer uručio je simbolično španskom ambasadoru u BiH Alehandru San Martinu.

Dobitnik Plakete Kantona Sarajevo za 2010. godinu je i kolektiv Muzeja Sarajeva.

Predsjedavajući Kantonalne skupštine Denis Zvizdić, u ulozi domaćine ove svečanosti, podsjetio je zvanice da se manifestacija Dani Kantona održava od 2. do 9. maja jer oba ta datuma nose duboku i trajnu simboliku objedinjavanja progresivnih snaga protiv fašizma.

Zvizdić je posebno naglasio simboliku 2. maja 1992. godine, dana ratnih strahota u najdužoj i brutalnoj opsadi glavnog grada Bosne i Hercegovine ali istvovremeno dana za koji se ispostavilo da je značio odbranu Sarajeva.

Svečana sjednica Skupštine Kantona održana je u prisustvu delegata, sadašnjih i ranijih članova kantonalne vlade, privrednika, članova boračkih udruženja, vjerskih zajednica i drugih zvanica.