Do daljnjeg
0

Dr. Berko Zečević prebačen u pritvorsku jedinicu u Hagu

FENA
Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Nakon što su ga bh. vlasti uhapsile zbog toga što se nije pojavio da bi svjedočio pred Raspravnim vijećem na suđenju Radovanu Karadžiću, kako mu je bilo naloženo, dr. Berko Zečević u četvrtak je prebačen u Pritvorsku jedinicu UN-a, saopćeno je iz Haškog suda (ICTY).

Dr. Zečević je vanredni profesor i šef Katedre za obrambene tehnologije Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ranije je svjedočio pred ICTY-em kao vještak balističar na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću, i kao svjedok o činjenicama na suđenju Momčilu Krajišniku.

Svjedočenje dr. Zečevića odnosi se na vrste municije kojima je snabdijevana i koju je koristila vojska bosanskih Srba i na lokaciju s koje je ispaljen projektil koji je pogodio tržnicu Markale u Sarajevu 5. februara 1994. godine.

Dr. Zečević je obaviješten o svojoj obvezi da se pojavi pred Raspravnim vijećem 28. januara 2011. godine, nakon što je Raspravno vijeće 20. januara izdalo obavezujući nalog za svjedočenje (subpoena).

Nakon što se dr. Zečević nije pojavio, niti iznio dobar razlog zbog kojeg ne može izvršiti nalog, Raspravno je vijeće je 4. februara izdalo povjerljivi nalog umjesto optužnice zbog nepoštivanja ICTY-a. Nalog je 15. februara postao javan.

Dr. Zečević će biti u pritvoru dok ne budu izdani daljnji nalozi. Datum njegovog prvog stupanja pred sud bit će objavljen naknadno, navodi se u saopćenju iz ICTY-a.