BiH
817

Dr. Adil Daffalla je gračanički Sudanac i stari jugonostalgičar

Piše: S. Č.
Dr. Adil na svom radnom mjestu (Foto: Klix.ba)
Oni koji prvi put dođu u gračaničko naselje Hajderovac na prvi pogled pomislit će da se radi o još jednoj običnoj bosanskoj mahali. Međutim, redovno se iznenade kada na putu vide tamnopute dječake kako igraju lopte. Naime, Hajderovac je dom i sudanske porodice Daffalla.

Bivša Jugoslavija i Sudan nekada su bile u sastavu Pokreta nesvrstanih. Članice ovog pokreta gajile su posebne ekonomske i diplomatske veze. Između ostalog, veoma česta bila je i razmjena studenata između zemalja članica.

Željan znanja na put u nepoznato tada je krenuo i Sudanac Adil Daffalla.

Davne 1986. godine, kao student druge godine medicine, stigao je u Sarajevo. Kako nam je rekao, bivša država bila je veoma čudno mjesto za jednog devetnaestogodišnjaka sa sjevera Afrike.

"Kada sam došao, doživio sam totalni šok. Nisam poznavao jezik, a hrana se također veoma razlikovala. Srećom, kolege sa fakulteta su me brzo prihvatile, tako da sam se nakon kratkog vremena osjećao veoma sigurno. Stara Jugoslavija je bila prava država, ovo sada se ne može ni mjeriti s njom", prisjeća se dr. Daffalla.

Kako nam je rekao, uglavnom je živio od skromne stipendije, stanujući u privatnom smještaju, a često je posjećivao kolege koje su živjele u studentskim domovima na Bjelavama i u Nedžarićima. Drugim riječima, živio je pravim studentskim životom.

Jednom prilikom, tokom posjete svom rodnom gradu Wad Madani u centralnom Sudanu, upoznao je svoju današnju suprugu Ghadu. Nakon što je diplomirao, Ghadu je doveo u Sarajevo.

Sudanski par ostao je u glavnom gradu do samog početka rata 1992. godine.

Tokom i nakon rata živjeli su u Čeliću, Brčkom i Tuzli, a posljednjih nekoliko godina skrasili su se u Gračanici, gdje vode uspješnu privatnu hiruršku kliniku.

Sve četvero njihove djece rođeni su u BiH.

Najstarija kćerka Dallal rođena je 1997. u Tuzli, a 2000. i 2002. godine u Brčkom su rođeni njihova mlađa kćerka Dahlia i stariji sin Muhamed. Mezimče porodice, Abdul Ali, rođen je 2004. godine u Tuzli.

Kako kažu, njihova djeca su danas više Bosanci nego Sudanci.

"Kada smo jednom prilikom posjetili Sudan, djeca su bila potpuno izgubljena. Sve im je bilo neobično. Oni su već naučili na bosanske običaje. Vjerovatno se ništa ne razlikuju od nekog bosanskog djeteta koje bi se slučajno našlo u Sudanu", kroz osmijeh nam je rekla Ghada.

Dallal Daffalla danas je studentica prve godine stomatologije u Travniku, dok Dahlia ide u prvi razred gračaničke gimnazije i svira gitaru. Dječake pak najviše zanima sport.

Muhamed i Abdul Ali treniraju u NK Bratstvo Gračanica. Iako obojica navijaju za Želju, svađe nastaju kada je u pitanju reprezentacija.

"Muhamed kaže da je Džeko bolji u napadu, a ja mislim da se Ibišević puno više bori", stručno je mali Abdul Ali ekipi portala Klix.ba objasnio kakvo je stanje u napadu reprezentacije.

Kako kažu, najnormalnije se druže sa svojim vršnjacima, a njihovi roditelji tvrde da nikada nisu doživjeli nikakve oblike rasizma niti diskriminacije. Komšije za Daffalle imaju samo riječi hvale.

"Sasvim su se uklopili i predstavljaju pravo bogatstvo za cijelu mahalu. Veoma su dobre komšije i uvijek su tu kada nekome nešto zatreba. Naš Adil-aga pregleda starije komšije, a da im pritom ne uzme ni marku", rekao je Gračanlija Mirza Kuduzović, koji živi odmah preko puta sudanske porodice.

Na kraju razgovora, Daffalle su dodale kako je velika razlika između Afrike kakvu je prikazuju mediji i Afrike kakvu oni poznaju.

"U Wad Madaniju žene najnormalnije rade kao advokati, ljekari i slično. Imamo moderne gradove sa dosta razvijenom infrastrukturom", zaključila je Ghada Daffalla.