Među 190 stranaka
0

DP, Nova SP, SzDS, SNS i SBB BiH traže svoje mjesto na političkoj sceni

SRNA
Na političkoj sceni u BiH iz godine u godinu povećava se broj političkih partija, kojih je na proteklim izborima učestvovalo 56, dok je, prema podacima Centralne izborne komisije, trenutno registrovano 190 političkih partija.

"Nezavisne novine" pišu da, iako politikolozi smatraju da je postojanje tolikog broja političkih stranaka za zemlju kolika je BiH nerealno, što potvrđuje i sve veća apatija birača na izborima, politički entuzijasti pokretanjem novih političkih partija ne gube nadu da će se izboriti za dobro mjesto na političkom nebu BiH.

Rukovodeći se uvjerenjem da je domaćoj političkoj sceni neophodna još jedna nova politička snaga, samo u toku proteklih godinu dana u Repubilici Srpskoj su registrovane četiri nove političke partije.

Pored vodećih stranaka u BiH, SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, te drugih jačih političkih subjekata, Stranke za BiH, HDZ-a 1990, SDS-a, SP-a, PDP-a, DNS-a, SRS-a i mnoštva drugih, na domaćoj političkoj sceni su od početka prošle godine mjesto pronašle i novonastale partije - DP, Nova SP, SzDS, SNS i Savez za bolju budućnost BiH.

Politički analitičari tvrde da ovakvo stanje pokazuje da se politička scena u BiH još nije isprofilisala, zbog čega je veoma teško uspostaviti funkcionalnu vlast.

Ističu da, osim toga, većina političkih partija u BiH nije dovoljno ni ideološki profilisana, a problem predstavlja i nedostatak jasnih političkih programa.

Dok se u većini razvijenih evropskih zemalja, u kojima je društveno - političko uređenje zasnovano na višepartijskom sistemu, svega nekoliko političkih stranaka bori za prevlast, u BiH je njihov broj daleko veći.
Tako se u Velikoj Britaniji samo tri političke struje - konzervativci, liberali i liberaldemokrati kandiduju na izborima, a takav primjer slijede i većina drugih evropskih zemalja.