BiH
3

Dovršava se izgradnja vodovodne mreže u Dobroševićima

Klix.ba
U Općini Novi Grad Sarajevo danas je potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji preostalog dijela distributivne vodovodne mreže u naselju Dobroševići u dužini od oko 2.950 metara.

Ugovor su potpisali vršilac dužnosti pomoćnika načelnika Općine Novi Grad za investicije, komunalnu infrastrukturu i stambene poslove Senka Gafić i direktor građevinske firme "Bujice“ Ahmed Boloban.

Riječ je o nastavku izgradnje distributivne mreže za rezervoar Donji Mihaljevići, vrijednosti od oko 430.000 KM, čime će biti završen projekat vodosnabdijevanja naselja u obuhvatu Regulacionog plana "Bojnik-Dobroševići“.

Radovi bi trebali biti završeni za četiri mjeseca, kada će mještani koji budu priključeni na ovaj sistem, u svojim domovima imati vodu iz gradskog vodovoda.

"Riječ je o dovršetku jednog od najznačajnijih projekta Općine Novi Grad, čija je ukupna vrijednost 8,3 miliona konvertibilnih maraka, a koji je rađen više godina. Izgradnjom ovog preostalog dijela vodovodne mreže, na gradski vodovodni sistem bit će priključeno oko hiljadu objekata“, pojasnila je Gafić.

Na ovom lokalitetu u proteklom su periodu izgrađena dva rezervoara sa 4.000 kubika vode, dvije pumpne stanice, dovodni sistemi cjevovoda i distributivna mreža. Kapacitet rezervoara je do 5.000 priključaka, tako da će se na gradsku vodovodnu mrežu moći priključiti i objekti koji se budu u budućnosti gradili u ovim naseljima. Time je dugoročno riješeno pitanje vodosnabdijevanja naselja u obuhvatu RP "Bojnik-Dobroševići“.

Obzirom na to da firma "Bujice“ već od ranije radi na ovom lokalitetu i da ima iskustva u tom poslu očekuje se da će radovi biti završeni u predviđenom roku.

"Mi smo već tri godine prisutni na teritoriji općine Novi Grad i imamo specijalizirane radnike za izvođenje ove vrste poslova, tako da očekujemo da će radovi biti završeni u predviđenom roku od 120 dana“, rekao je Boloban.