BiH
141

Dotrajala zgrada škole: Roditelji i učenici OŠ "Cazin I" traže izgradnju nove zgrade

Piše: M. Ć.
Zgrada Osnovne škole "Cazin I", koja se nalazi u samom centru Cazina, zasigurno je jedan od najneuslovnijih školskih objekata u našoj zemlji. Uvjeti za odvijanje nastave ne dolikuju 21. stoljeću, a sigurnost oko 800 djece koja pohađaju nastavu u školi je već godinama narušena.

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, roditelji djece su htjeli skrenuti pažnju cjelokupnoj javnosti u našoj zemlji na prava koja su njihovim mališanima uskraćena.

Zgrada Osnovne škole "Cazin I" sagrađena je krajem 60-ih godina prošlog vijeka. Zakoni prirode i zub vremena uradili su svoje, pa su uvjeti za odvijanje nastave u školi postali veoma loši, skoro pa nehumani.

Već duži niz godina menadžment i nastavno osoblje OŠ "Cazin I", te učenici i njihovi roditelji traže izgradnju nove škole, jer nema ekonomske opravdanosti za sanaciju starog, devastiranog i djelomično montažnog školskog objekta.

Organizirali su i mirnu protestnu šetnju pod simboličnim nazivom "Jer me se tiče", a u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava koji se u svijetu obilježava 10. decembra. Cilj je bio ukazati i podsjetiti sve nadležne i cjelokupnu javnost da svako dijete ima pravo na obrazovanje, pa tako i učenici OŠ "Cazin I" imaju pravo na odgovarajući školski prostor.

"Uvjeti u ovoj školi su ispod svakog nivoa. Mi rješenje tražimo još od 2009. godine od kada se radi na projektu izgradnje nove škole na istoj lokaciji. Za taj projekat smo dobili podršku od općinske i kantonalne vlasti, međutim još čekamo na izdavanje građevinske dozvole", kaže Saša Kapić, predsjednik Vijeća roditelja u OŠ "Cazin I".

I načelnik Cazina Nermin Ogrešević ističe da je problem nastao kod izdavanja građevinske dozvole i to zbog potvrde o geotehnološkoj stabilnosti, koja, prema njegovim riječima, Općini nikad nije dostavljena.

"Općina je dodijelila devet dunuma zemlje za izgradnju novog objekta, bez ikakve naknade, na postojećoj lokaciji i čija je tržišna cijena preko 1,8 miliona KM. Izdvojili smo i 40.000 KM za pripremu dokumentacije i što se tiče općine ne postoji bilo kakav problem ili negativna namjera da se taj proces uspori, štaviše mi činimo sve da stvari ubrzamo", kazao je Ogrešević, dodajući da bi sve procedure trebale biti okončane već sljedeće sedmice.

Također, načelnik Cazina je negirao teze o navodnom izmještanju novog školskog objekta na drugu lokaciju.

"To su spekulacije. Općinsko vijeće je 2014. godine, na moj prijedlog, donijelo odluku da se na postojećoj lokaciji dodijeli zemljište za izgradnju škole. Dakle, na postojećoj lokaciji", istakao je Ogrešević.

Također, on je kazao da je prilikom posjete premijera FBiH Fadila Novalića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Cazinu, početkom ove godine, obećano da će iz federalnog budžeta biti izdvojeno 700.000 KM za izgradnju škole, ali da to do sada nije urađeno.

Općina Cazin će u budžetu za 2017. godini izdvojiti 400.000 KM za izgradnju novog školskog objekta. Također iz Vlade USK su najavili da će i iz kantonalnog budžeta biti izdvojena sredstva za Osnovnu školu "Cazin I".

Vijeće roditelja je pozvalo sve nadležne nivoe vlasti da ispune data obećanja i urade sve u njihovoj mogućnosti kako bi se novi objekat Osnovne škole "Cazin I" što prije izgradio, a njihovi mališani stekli uvjete u školi kakve doista i zaslužuju.