BiH
0

Dostavljena ovjerena kopija Dejtonskog sporazuma

SRNA
Ambasada Francuske u BiH dostavila je Ministarstvu inostranih poslova BiH /MIP/ ovjerenu kopiju Dejtonskog mirovnog sporazuma, potvrđeno je Srni u MIP-u BiH.

Šef Kabineta zamjenika ministra inostranih poslova BiH Željko Samardžija rekao je da će ovjerene kopije Dejtonskog mirovnog sporazuma biti dostavljene nadležnim institucijama BiH, odnosno Parlamentarnoj skupštini, Predsjedništvu i Savjetu ministara BiH.

Samardžija je napomenuo da je ovjerena kopija prevedena na tri službena jezika u BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH /PS/ Milorad Živković je 22. oktobra ove godine uručio ambasadoru Francuske u BiH Mariz Bernio pismo za ministra inostranih i evropskih poslova Francuske Bernara Kušnera u kojem obavještava vlasti Francuske, zemlje depozitara originala Dejtonskog sporazuma, da vlasti BiH ne posjeduju svoj primjerak ovog sporazuma i da u BiH nikada nije sačinjen ni verifikovan njegov službeni prevod.

Verifikacijom službenog prevoda, istakao je Živković u pismu Kušneru, bilo bi spriječeno izazivanje pravne nesigurnosti.

U ponedjeljak 16. novembra Bernio je obavijestila Živkovića da joj je francusko Ministarstvo inostranih poslova, na njegov zahtjev, dostavilo ovjerenu kopiju Dejtonskog sporazuma sa svim aneksima.