Tihić posjetio Purdu u KPZ Zenica
0

"Došao sam kao sapatnik iz logora u Sremskoj Mitrovici"

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjednik SDA Sulejman Tihić posjetio je danas u Kazneno-popravnom zavodu Zenica Tihomira Purdu, hrvatskog branitelja koji se nalazi u zeničkom pritvoru nakon što je na graničnom prijelazu Orašje uhapšen 5. januara, a na temelju Interpolove potjernice raspisane na zahtjev srbijanske policije.

“Došao sam kao Sulejman Tihić, kao građanin, kao sapatnik Tihomira Purde s kojim sam zajedno bio u logoru u Sremskoj Mitrovici, gdje smo preživljavali sve torture koje su bile, kada je udarac palicom bio privilegija u odnosu na druge metode. Imao sam ljudsku obavezu da dođem i posjetim Purdu, da ga ohrabrim i kažem da izdrži“, nakon dvadesetominutnog susreta s Purdom izjavio je Tihić.

Po Tihićevim riječima, Purdin slučaj kao i slučajevi Ilije Jurišića, Ejuba Ganića nameću potrebu da državni organi Srbije, Hrvatske i BiH naprave odgovarajuće sporazume da se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali.

"Očekujem da u Purdinom slučaju odluka srbijanskih institucija bude zakonita, a povrh svega pravedna. Saslušanja kojima smo bili podvrgavani između dva obroka i batina, bila su najteža i sve izjave koje su date u takvom stanju, treba podvrgnuti kontroli“, izjavio je Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Ranije je Purdu u zeničkom pritvoru posjetio i kardinal Vinko Puljić.