BiH
0

Doručak ljubavi u Banjoj Luci: Riješiti zakonska pitanja iz zdravstvene i socijalne zaštite za osobe sa Down sindromom

Piše: E. B.
(Foto: Klix.ba)
U prostorijama dnevnog centra "Onix", danas je organizovano druženje "Doručak ljubavi" za štićenike sa Downovim sindromom.

"Mi već tradicionalno organizujemo ovo druženje, a povod mu je Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom. Drago nam je što postoje prijatelji koji dođu podijeliti radost sa našim štićenicima koji se bore sa najtežom vrstom invalidnosti", rekao je za Klix.ba Miroslav Stanović, predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banja Luka.

On je istakao da se osobe s Downovim sindromom susreću sa brojnim diskriminacijama u društvu.

"Ovo je vrsta invalidnosti koja ne može sama sebe da zastupa u odnosu na ostale, pa smo mi, roditelji i prijatelji, u obavezi da ih zastupamo, jer mnogi od njih su nesposobni za samostalan život i rad. Napori i svakodnevne obaveze nas koji smo vezani za ovaj problem su ogromne", objasnio je predsjednik udruženja i dodao da se tu radi o širokoj lepezi nerješenih zakonskih pitanja iz zdravstvene i socijalne zaštite, radnog odnosa i svega ostalog.

On kaže da iako se radi o najtežoj vrsti invalidnosti, osobe oboljele od ove bolesti nemaju nikakvu vrstu invalidnine.

"Nesposobni su trajno za samostalan život a nemaju dostojanstvenu novčanu nadoknadu. Nema segmenta u njihovom životu a da nije problem", rekao je Stanović i skrenuo pažnju da bi se rješenje za lica sa ovakvim invaliditetom prije pronašlo kada vladine institucije problem ne bi prebacivale iz jednih u druge nadležnosti.

Uz dobru organizovanost i humanost sve se može postići

Gordana Ilić, koordinatorica dnevnoga centra "Onix", u razgovoru za Klix.ba, rekla je da ono što najviše nedostaje dnevnome centru jesu stabilne finansije.

"Stanje je u posljednje vrijeme malo bolje ali to je daleko od stvarnih potreba koje nama trebaju. Uglavnom finansiranje nadograđujemo donacijama dobrih ljudi, firmi i preduzeća koji vjeruju u naš rad i koji nam žele pomoći", kazala je Gordana.

Ona je naglasila da ono o čemu treba da se vodi računa s velikom pažnjom jeste da osobe sa mentalnim invaliditetom kada ostanu bez staratelja ne završe u azilu.

"Mi ovdje radimo jedan projekat da sačuvamo njihove preostale sposobnosti i da poslije smrti svojih roditelja ostanu u svojim stanovima i sa svojim primanjima, što znači da moramo da radimo na novoj usluzi, a to je stanovanje uz podršku", pojasnila je Gordana Ilić i dodala da stavljanje ovakvih osoba kada ostanu bez staratelja u azile i prihvatilišta nije human način, jer u društvenoj zajednici ima dovoljno resursa da ih svi koristimo i da svi budemo ravnopravni bez obzira da li smo zdrave ili bolesne osobe.

Da mentalno nedovoljno razvijene osobe mogu biti korisne za društvo govori i radionica koja postoji u okviru dnevnoga centra "Onix".

"Ekološku zaštitnu radionicu započeli smo prije 13 godina, a u ovome su nas podržale razne evropske razvojne donatorske i humanitarne organizacije i grad Banja Luka. U radionicama naši štićenici prave eksperimentalni didaktički materijal koji je osmišljen i koji je veoma potreban u radu sa opštom populaciom djece. Mi smo u ovoj godini organizovali dva projekta putem kojih smo izvršili snabdjevanje određenih broja osnovnih škola na prostoru grada Banja Luke sa didaktičkim materijalom i mislim da su i sami prosvjetni radnici i direktori osnovnih škola bili jako zadovoljni", objasnila je Gordana.

Podrška dnevnom centru

U organizovanju današnjeg druženja učestvovale su aktivistice organizacije žena DNS-a.

"Ova djeca zahtjevaju puno ljubavi od samog svog rođenja jer posljedica urođene anomalije je rađenje sa posebnim fizičkim izgledom i mentalnim poremećajem. Međutim i djecu sa takvim potrebama treba pokušati uključiti u svakodnevni život", rekla je Mira Popović, doktorica medicine predsjednica organizacije žena DNS-a.

Ona ističe da medicinske statistike govore da svaki 700. plod ima naznake o genetskim predispozicijama da se dijete rodi sa Downovim sindromom.

"Jedina prava pomoć i preventiva je da svaka trudnica odradi amiocintecu i određene testove, koji mogu da utvrde da li plod u sebi ne nosi hromozom koji dovodi do toga da oboli od Downovog sindroma. Jedino na taj način se može predočiti budućim majkama o problemu koji je očekuju prilikom rađanja djece sa ovim sindromom", objasnila je Mira Popović.

Uz dnevni centar "Onix" koji je organizovan za odrasle, postoji edukativni centar "Svjetlice" koji brine za štićenike dječijeg uzrasta sa Downovim sindromom. Ovaj centar pomaže u razvoju djece, a u njegovu aktivnost su uključene stručne osobe iz raznih oblasti kako bi osigurali što bolju socijalizaciju oboljelima od ove bolesti.