BiH
0

Doris Pack: Saradnja zemalja regije preduslov njenog prosperiteta i stabilnosti

FENA
Saradnja između zemalja u regiji i prevazilaženje prošlosti preduslovi su mira, stabilnosti i prosperiteta tog dijela jugoistočne Evrope, kazala je danas u Sarajevu članica Evropskog parlamenta i predsjednica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pack.

Ona je, učestvujući u radu drugog dana regionalne konferencije "Politika i ciljevi EPP-ED frakcije Evropskog parlamenta i mogućnosti jugoistočne Evrope", govorila o mogućnostima regionalne saradnje te ukazala na ključne probleme koje zemlje regije trebaju prevazići na svom putu ka Evropskoj uniji.

Pack smatra jako važnim da zemlje regije zadrže vlastiti i regionalni identitet, a to je jedino moguće njihovim ulaskom u Evropsku uniju. U EU, kazala je, ne postoji dominantna kultura, ona je cjelina sačinjena od različitih identiteta.

Za nju je preduslov dobre regionalne saradnje zajednički rad na boljoj budućnosti svih zemalja, što uključuje i saradnju različitih političkih partija.

Naglasila je kako jedan od kamena spoticanja razvoja regije predstavlja korupcija. Ona nije pitanje samo poslovnog sektora, već i mnogih drugih društvenih oblasti, kao što su obrazovanje, zdravstvo ili policija. Proces privatizacije također je plodan za razvoj korupcije, kao i mediji za koje je u ovom području upitna sloboda. Jedan od načina prevazilaženja tog problema jeste i obezbjeđenje dobrih plata za ljude zaposlene u tim oblastima.

Dojučerašnji veliki problem – upravljanje granicama, smatra da je danas u velikoj mjeri riješen. To je važno i zbog Evropske unije, ali i olakšavanja viznog režima za zemlje jugoistočne Evrope.

Istaknula je i problem transparentnosti, koja je neophodna u demokratiji. Na području zapadnog Balkana postoji visoka stopa depotizma. Zapošljavanje u institucijama ne vrši se uvijek po pricipu najboljih kandidata, već rodbinskih veza, u šta su u velikoj mjeri uključeni i političari. Stoga je ovdje neophodna velika reforma ljudstva.

Pack je mišljenja kako je veliki napredak postignut u procesu reforme policije, jer je BiH izašla iz donedavnog ćorsokaka. Političke partije konačno su počele otvoreno razgovarati o toj reformi, jasno iznoseći svoje stavove.

Sporazum CEFTA ocijenila je dobrim za BiH i druge zemlje regije, jer on predviđa veoma niske tarifne stope i olakšice u trgovini između ovdašnjih zemalja.

Pomenula je i neophodnost ojačavanja ljudskih resursa u ključnim društvenim oblastima, posebno angažiranjem mladih ljudi. Njihovoj odluci da ostanu ovdje umnogome će pomoći efikasna regionalna saradnja, što je osnova i Bolonjskog procesa. On otvara prostor za razmjenu studenata i drugih mladih ljudi u regiji čime bi se ujključili u standarde koji vrijede u Evropi.

Pack također smatra da bi BiH trebala biti ponosna na turističke kapacitete, koje je potrebno unapređivati.

"Morate se truditi da se otarasite prošlosti. Ne živimo u srednjem, već novom, modernijem vijeku. Ja sam za budućnost i ljude kojima se treba davati jednaka šansa bez obzira na nacionalnu i drugu pripadnost. I nemojte nikada govoriti da trebate ući u Evropu, jer vi ste geografski srce Evrope, vaš je put Evropska unija", naglasila je Pack.

Tokom dana, na konferenciji će govoriti i druge istaknute javne ličnosti, među kojima i član Evropskog parlamenta Lambert van Nistelroij te predstavnici diplomatskog kora - ambasadori R Hrvatske Josip Vrbošić, R Srbije Grujica Spasović, R Makedonije Mihajlo Trpkoski te zamjenik ambasadora R Slovenije Edvard Kapušar.