Politička borba
0

Doris Pack razočarana komentarima bh. stranaka

FENA
Doris Pack (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Doris Pack (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Želim izraziti razočarenje što se moje ime koristi u stranačkoj političkoj borbi u Bosni i Hercegovini nakon što sam provela bolji dio svoje političke karijere pokušavajući da radim u korist svih građana Bosne i Hercegovine i sva tri konstitutivna naroda, navodi se u utorak u reagovanju poslanice Evropskog parlamenta Doris Pack na komentare bh. političkih stranaka povodom njenih izjava tokom nedavne posjete našoj zemlji.

"Kadgod sam govorila o Bosni i Hercegovini, to sam činila imajući na umu interese zemlje kao cjeline, a ne zauzimajući nečiju stranu. Žalosno da umjesto što pokušava raditi na zajedničkim rješenjima, SDPBiH koristi moje ime da dodatno usije političku raspravu u Bosni i Hercegovini", navodi se u izjavi Doris Pack.

Ona je naglasila da zakonodavstvo oba bh. entiteta i zakonodavstvo države Bosne i Hercegovine treba biti u skladu sa zakonodavstvom EU. Pack smatra da zastoj u formiranju vlade BiH "ne bi trebao biti prepreka usklađivanju zakona entiteta kao i u državnom parlamentu BiH".

"Stoga, pogrešno tumačenje mojih izjava u Italiji treba zaustaviti", izjavila je Pack.

U reakciji na saopćenje za javnost SDP-a od 12. decembra, Pack navodi da nikada nije direktno ili indirektno izrazila bilo kakav stav o 'kiparskom modelu' kao modelu za BiH i da nije pohvalila Republiku Srpsku što kritikuje Federaciju BiH, nego je jednostavno ponovila ono što se navodi u svim rezolucijama Evropskog parlamenta o toj temi - da se strukture vlasti u FBiH trebaju smanjiti.

"Nije na meni da odlučim kako će se to promijeniti, to je na izabranim predstavnicima BiH, kojima je narod povjerio taj zadatak. O pitanju zatvaranja Ureda visokog predstavnika, moj stav dijele mnogi u EU, vjerujem da bi zadržavanje OHR-a otvorenim samo dodatno udaljilo političare u BiH od odgovornosti u ključno vrijeme kada trebaju donijeti odluke o budućnosti svoje zemlje", izjavila je Pack.

Ona ističe da samo "funkcionalna BiH može imati aspiracije ka članstvu u EU a ne njeni entiteti".

"Uprkos tome što BiH trenutno nema vlade, državni parlament trebao bi ispuniti svoje odgovornosti i uvesti promjene zakonodavstva po pitanju popisa stanovništva, zakona o državnoj pomoći i u ostalim pitanjima", navodi se u reagovanju Doris Pack.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH u saopćenju za javnost od 11. decembra izrazila je veliko iznenađenje i čuđenje nakon izjava evropske parlamentarke i izvjestiteljice za BiH Doris Pack, iznesenih na skupu u Banjoj Luci o nedavnom sastanku u Italiji, kojima je pokušala relativizirati Dodikov nasrtaj na pravni poredak BiH, te u kojoj se posredno dotakla tzv. "kiparskog scenarija" za BiH.

"Umjesto da osudi ratnohuškačke izjave Milorada Dodika iznesene pred nekoliko desetina predstavnika međunarodne zajednice u Italiji, Pack iznosi neistinu da je on zapravo samo tražio savjet i smjernice šta je to što RS mora da uradi na putu ka EU. Ako ona njegov zahtjev za ukidanjem Suda i Tužilaštva BiH, odlazak OHR-a, ukidanjem Vojske BiH, a onda i konačno zahtjev za uvođenjem u Ustav mehanizma za podjelu države i same pregovore o tome, smatra smjernicama za put RS-a prema EU, možemo konstatovati da, nažalost, od njenog budućeg angažmana u BiH nećemo imati nikakve koristi, čak naprotiv. Zbog toga joj se na eventualno takvom angažmanu unaprijed treba zahvaliti i zamoliti je da ga više ne čini", kaže se u saopćenju SDP-a.

Politički neodmjerena i nedobronamjerna, ali prije svega netačna izjava, u kojoj tvrdi da FBiH nije posvećena putu ka članstvu u EU, u mjeri u kojoj je RS, smatraju u SDP-u, predstavlja elementarno nerazumijevanje situacije u državi za koju je zadužena kao izvjestilac, ali i otvoreno svrstavanje na stranu propagande koja želi da predstavi kako je "problem u FBiH".

Iz SDP-a ističu da bi se na taj način skrenula pažnja sa ekonomskih i socijalnih problema u RS-u, ali i skinula odgovornost za trenutnu političku krizu u BiH.

"I Doris Pack i svi slični njoj treba da znaju da nema apsolutno nikakve šanse za uvođenje tzv. "kiparskog modela" u BiH, na način da entiteti zasebno pristupaju EU ili imaju zaseban EU put. SDP nikada neće pristati na ugrožavanje suvereniteta BiH. Ipak, i pored toga, ona mora znati da ovakvim, svjesnim zatvaranjem očiju pred politikama koje prijete destabilizaciji BiH, preuzima dobar dio odgovornosti za posljedice takvih politika", istaknuto je u saopćenju SDP-a BiH.