BiH
22

Doris Pack: Očekujem da Vučić Dodiku kaže da je otišao predaleko

Klix.ba
Doris Pack (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Doris Pack (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U rastućoj izvjesnosti da će se referendum o 9. januaru kao Danu Republike Srpske održati u ovom entitetu Bosne i Hercegovine 25. septembra, kao da je zavladala panika u internacionalnim redovima.

Kancelarija Visokog predstavnika (OHR) je saopćila da je referendum protiv Dejtonskog sporazuma i da gura RS u izolaciju. Međunarodni supervizor za Brčko distrikt Brus Perton zabranio je održavanje referenduma na području Distrikta.

Da li će šef Delegacije Evropske unije u BiH dobiti zeleno svjetlo za suspenziju referenduma u RS-u ostaje da se vidi. U međuvremenu je Cristian Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za BiH, uputio apel premijeru Srbije.

"Molim premijera Srbije Aleksandra Vučića da intervenira i ubijedi svog prijatelja da to nije dobra stvar“, poručio je on za dnevnik “Danas”, ukazujući da "Srbija ima značajnu ulogu u stabilizaciji BiH", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vučić je već ranije izjavio da se u slučaju referenduma neće mešati u unutrašnje stvari RS i BiH. I Doris Pack, doskorašnja poslanica Demohrišćanske partije Njemačke u EP, smatra da bi Vučić mora odgovoriti Dodika od referenduma.

"Prema mom mišljenju Vučić bi to morao uraditi. Morao bi ukazati Miloradu Dodiku da referendum nije u duhu Dejtonskog sporazuma, da bi njegovo raspisivanje zapravo potkopalo taj sporazum. Drugo, morao bi mu staviti do znanja da bi održavanje takvog referenduma narušilo dobre međususedske odnose između Srbije i BiH i da nikako ne bi radilo za mir u BiH".

Pack očekuje da Vučić "svom prijatelju, Dodiku, kaže da je otišao predaleko" te dodaje kako ne očekuje da će Vučić utjecati na Dodika da ne održi referendum jer je suviše mnogo prošlosti sadržano u tom pitanju.