Ministarstvo za ljudska prava BiH
0

Dorađena strategija za provedbu Aneksa 7. upućena u proceduru

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uputilo je u proceduru usvajanja dorađenu revidiranu Strategiju za provedbu Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma.

Ekspertna grupa, koja je radila i prvu verziju Strategije, sačinila je dorađeni tekst ovog dokumenta, kao i Program povratka od 2009. do 2014. godine s Akcionim planom, u skladu sa sugestijama koje su iznesene u parlamentarnoj i javnoj raspravi o strategiji povratka.

O dorađenoj revidiranoj Strategiji, 21. decembra 2009. godine na sastanku u Sarajevu raspravljali su ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić, entitetski ministri za izbjeglice i raseljene osobe Edin Mušić i Omer Branković, te voditeljica Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Brčko Distrikta Branka Đurić-Žilić i predstavnik UNHCR-a u BiH Naveed Hussain.

Na sastanku je jednoglasno donesen zaključak da revidirana Strategija bude upućena u proceduru usvajanja Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Revidirana strategija je operativni okvir, čija provedba će rezultirati unapređenjem pristupa pravima iz Aneksa 7., na dobrobit svih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika koji još trebaju trajna i održiva rješenja, saopćeno je iz kabineta ministra Halilovića.